Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Klart med nationsplats i 470 dam till OS i Tokyo

02 FEB 2021 11:20
Nu är det klart att Sverige har en nationsplats även i 470 dam till OS i Tokyo. Det är sjätte grenen där Sverige är kvalificerat för sommarens OS-seglingar. Men fortfarande återstår att få klartecken för en svensk besättning i Tokyo-OS.
  • Skapad: 02 FEB 2021 11:20

Bild: Olivia Bergström/Lovisa Karlsson på VM i Enoshima sommaren 2019. Foto: Junichi Hirai

- Sverige har varit första reserv och när Nya Zeeland nu tackat nej till sin plats i Tokyo så går den till oss. Men vi behöver något eller några tävlingsresultat som visar att vi kan vara med och slåss i en final på OS, innan vi kan vara säkra på att vi får skicka en besättning i grenen, säger förbundskapten Magnus Grävare.

I Sverige idag är Olivia Bergström/Lovisa Karlsson, GKSS, i särklass bäst i klassen och skulle SOK ge en svensk besättning en OS-biljett i 470 dam så blir det Olivia och Lovisa som åker. Första chansen att visa att de duger får de i början av mars då VM i 470 ska avgöras i Vilamoura, Portugal.

- Det här beskedet förändrar inget för oss just nu. Vi har haft siktet inställt på OS i flera år och vi kör på som planerat, säger Lovisa Karlsson och fortsätter:

- Närmast är det VM i Portugal om en månad och vi åker dit om några dagar för att förbereda oss. Sedan kommer vi att få ytterligare chanser att kvala in till OS om det skulle behövas. Vi har EM i 470 under våren och världscupen i Hyéres och Kieler Woche.

Under 2020 har Lovisa och Olivia tränat hårt och mycket. Men bortsett från några mindre tävlingar så är för-OS i Japan i augusti 2019 deras senaste större tävling.

- Men i höst och vinter har vi varit ute och tränat mycket och vi har kört mot 15–20 starka besättningar, bland annat de fyra bästa på världsrankingen. Så vi vet att vi har utvecklats och tagit stora kliv på många områden, inte minst vad det gäller strategi och taktik, säger Lovisa.

Sedan tidigare är fyra svenska besättningar klara för OS i Tokyo. Det är Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470, Max Salminen, Finnjolle, Josefin Olsson Laser Radial och Jesper Stålheim, Laser.

Sverige har också klart med en nationsplats i Nacra 17 och hoppas även på en nationsplats i 49erFX. Men i dessa klasser, liksom i 470 dam, behöver vi visa att vi har potential att ta oss till final innan SOK säger ja till ett svensk deltagande.

 

Skribent: Marit  Söderström Nord 
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info