Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tobias Stoerkle www.blende64.com

2020 - ett annorlunda landslagsår

01 FEB 2021 08:29
Precis som all internationell elitidrott drabbades kappseglingen av flyttade och inställda tävlingar under 2020. OS sköts upp och alla fick ändrade planer. De svenska landslagsseglarna tog istället chansen att träna mycket och hårt.
  • Uppdaterad: 01 FEB 2021 08:29

Året inleddes med världscupen i Miami där Anton Dahlberg/Fredrik Bergström var de enda svenska deltagarna. De startade lysande och efter två dagar var de i ledningen – med hela världseliten i 470 bakom sig. Det blev dock ”bara” en femteplats till slut. Inför medaljracet låg de på bronsplats, men en dålig dag i de lätta vindarna på Biscayne Bay gjorde att de halkade ner två platser.

Årets VM 
I februari åkte ett 15-tal svenska landslagsseglare till Australien för VM i 49er, 49erFX och Nacra 17 i Geelong, samtidigt som VM i Laser Standard drog igång en timmes bilfärd österut mot Melbourne. För OS-klara Jesper Stålheim blev VM något av en besvikelse. Han slutade på nionde plats efter en vecka där han ”inte riktigt fick till det” trots att han enligt egen utsago kände sig i bra form. För de sex svenska besättningarna på VM i 49er, 49erFX och Nacra 17 gick det inte heller riktigt som de hoppats. Bäst var Klara Wester/Rebecca Netzler som slutade på 17:e plats i 49erFX, sju placeringar före Julia Gross/Hanna Klinga. På 30:e plats kom Vilma Bobeck/Malin Tengström. I Nacra 17 blev det en 22:a plats för Emil Järudd/Cecilia Jonsson medan Ida Svensson/Marcus Dackhammar blev 27:a. Och i 49er kom Fritiof Hedström/Otto Hamel på 38:e plats.

I slutet av februari avgjordes VM i Laser Radial och för Josefin Olsson blev det en fin sjätteplats – samma resultat som hon hade på VM 2019 och på OS i Rio 2016.

Covid-19 stängde mer vårregattan på Mallorca
I mars var det dags för Trofeo Princesa Sofía, den stora europeiska säsongsupptakten på Mallorca, med fler än 1 000 av världens bästa jolleseglare. Men det blev aldrig några seglingar. Istället fick seglarna ”fly” från ön när Coronapandemin stängde ner idrottsvärlden.

Det skulle dröja nästan ett halvår innan det var dags för ett internationellt mästerskap i en OS-klass igen. Först ut var Finnjolle-EM 2 september i polska Gdynia. Max Salminen slutade på en blygsam 21:a plats men var ändå glad. ”Det var helt underbart att få kappsegla igen”, sade han.

EM-guldet till Julia och Hanna
Direkt efter EM åkte Max och cirka 1 800 andra seglare, varav ett 70-tal svenskar, till Kieler Woche. Och där gick det bättre. Max blev bäst av de OS-klara svenskarna och slutade på en fin fjärdeplats. I Laser Radial tog Josefin Olsson en tiondeplats. Samma placering blev det för Emil Bengtson, som inte visade någon respekt mot de många namnkunniga seglarna i klassen, trots att han är en rookie i det svenska landslaget.

Till slut skulle det ändå bli en svensk internationell mästerskapsmedalj under 2020. Med en seger i sista racet i österrikiska Attersee i början av oktober seglade Julia Gross/Hanna Klinga hem en historisk EM-bronsmedalj i 49erFX. I deras jakt på en OS-plats i Japan kan det bronset bli guld värd.De hade jagat en medalj ganska länge och på de tre tidigare Europamästerskapen har de varit fyra-fyra-åtta. Nu fick de äntligen kliva upp på pallen. Inför sista dagen var Klara Wester/Rebecca Netzler bästa svenska besättning på en tredjeplats. Men deras serie 8-16-15-23 på söndagen gjorde att de föll till sjätte plats i totalen. Det är ett godkänt resultat och deras bästa placering på ett EM/VM – men trist att sista dagen blev deras sämsta.

EM-framgångar i Nacra 17
I samma mästerskap gjorde Emil Järudd/Cecilia Jonsson en mycket bra tävling. Aldrig tidigare har de ens varit topp-20 på ett stort Nacra 17-mästerskap. Nu slutade de femma efter en fantastisk vecka där de ledde i inledningen och var endast åtta poäng från bronset. Även Ida Svensson/Marcus Dackhammar gjorde ett bra EM i Nacra. De avslutade mästerskapet med att vinna sista racet vilket innebar att de blev tolva – deras bästa resultat hittills i Nacra 17.

EM i Laser i polska Gdansk blev årets sista mästerskap i en OS-klass men ingen av de två OS-klara svenskarna, Josefin Olsson (13:e plats) och Jesper Stålheim (32:a), hade en lyckad tävling.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info