Hoppa till sidans innehåll
Foto: Andrew Hart

Victor Bergström – Guldcoach

06 APR 2021 08:05
Efter segern i 470-VM har Anton Dahlberg och Fredrik Bergström seglat upp som ett av Sveriges största medaljhopp till OS i Tokyo. Men teamet består också av coachen Victor Bergström - en ovärderlig kugge i ett effektivt team som siktar mot OS-guld.
  • Skapad: 06 APR 2021 08:05

Tresamheten Anton, Victor och Fredrik utgör en enhet med full passion och intresse för teamets framgångar och motgångar.
- Att vi är så nära varandra ser vi som en superstyrka då vi alla tre lägger ner hela vår själ i projektet, säger Fredrik Bergström.

Satsade själv mot OS 2016
Victor är uppväxt på Onsalahalvön söder om Göteborg och började segla som sexåring. Det startade givetvis med Optimistjolle och fortsatte med E-jolle på seglargymnasiet i Lerum. I E-jollen hann Victor med att vinna både JEM och ta ett VM-silver innan han valde att satsa på 470, från 2007 till 2011. Därefter blev det en seriös OS-satsning mot Rio 2016 i 49er, först tillsammans med Victor Västernäs och sedan med Niclas Düring. 

- Vi kämpade stenhårt för att ta oss till OS. Men vi nådde inte riktigt de resultaten som behövdes och när det var klart att vi inte skulle ta en plats i Rio valde jag att satsa på skolan, säger Victor som idag bara har en tenta kvar innan han är klar med sin examen från Handelshögskolan i Göteborg.

Den kommer han att ta – men inte just nu. För efter ett telefonsamtal från lillebror Fredrik på försommaren 2018 har han fullt upp med jobbet som coach för Sveriges bästa kappseglingsbesättning.

Coachkarriären - lite av en slump
- Fredrik ringde och frågade om jag ville hänga med till Kieler Woche och coacha honom och Anton. Så jag åkte ner och det gick jättebra från början. Och på den vägen är det.

Sedan dess är 32-årige Victor anställd av Svenska Seglarförbundet att coacha Anton och Fredrik. Och det blir även lite tid över med coachning av 470 dam och några FX-seglare.

- Visst kan man säga att jag gled in på det här lite av en slump. Det var aldrig något jag planerade. Men egentligen är det inte så stor skillnad mellan att coacha och att segla själv. Jag trodde nog skillnaden skulle vara större. Det som är annorlunda är just när de kappseglar. Då kan jag inte påverka så mycket.

- Men det är väldigt kul och ganska ofta blir det känslosamt. Det är mer emotionellt att vinna som coach än som aktiv, tycker jag.

Ingen skillnad att coacha sin bror
Däremot tycker han inte det är annorlunda att coacha sin bror än att coacha Anton.

- Fast det är stor skillnad i hur jag coachar dem. Men inte för att Fredrik är min bror utan för att de är väldigt olika, med olika styrkor och svagheter. De behöver helt enkelt coachas olika.

- Just nu pratar vi framför allt om att vi är där vi vill vara. Vi har tagit många medaljer och vi vill vinna. Vi vill komma till OS och vinna guld, säger Victor.

Victor rorsman men aldrig seglat med brorsan
I sin egen karriär har Victor alltid varit rorsman. Och hans bror Fredrik är gasten. Och det är inte alls ovanligt med syskonpar i världstoppen i segling. På VM senast var till exempel bröderna Diogo och Pedro Costa från Portugal, tvåa efter Anton och Fredrik.

- Det är klart att jag tänkt tanken att det kunde ha varit Fredrik och jag. Men vi har inte seglat så mycket tillsammans. Mest mot varandra i olika båtar.

Trots att det bara skiljer 1,5 år mellan de två så hade de inget jättetajt umgänge under uppväxten. Det är först i vuxen ålder de två kommit närma varandra. Även om Fredrik alltid beundrat sin storebror.

- Victor har alltid varit en storhet i mina ögon. Som liten var han en otroligt duktig seglare som jag såg upp till extremt mycket. Men i tonåren gled vi ifrån varandra och umgicks inte så mycket, berättar Fredrik och fortsätter:

- Men idag är vi extremt tighta. Styrkor jag ser hos Victor som coach är hans driv och delaktighet i teamet. I och med att vi är bröder har vi en väldigt bra förståelse för varandras behov, styrkor och svagheter. Den kombinationen i vår relation som seglare och coach är en extrem styrka.

För både Anton och Fredrik är det viktigt att understryka att teamet består av tre personer – inte bara av de två som kappseglar. Och de kan inte tänka sig en bättre coach än Victor.

- Det är en ynnest för mig att få dela den här resan tillsammans med min bror. Minnet efter att korsa målgången på VM och segla upp till Victor och krama om varandra som guldmedaljörer var något helt fantastiskt som jag kommer

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info