Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Säsongspremiär för Allsvenskan

15 JUN 2021 13:40
Till helgen drar Allsvenskan Segling i gång. Den första deltävlingen fick ställas in men nu hälsas Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar välkomna till Långedrag utanför Göteborg där GKSS arrangerar årets första (av totalt tre) deltävling.
  • Uppdaterad: 15 JUN 2021 13:40

Den planerade premiären i Skanör 21–23 maj 2021 blev tyvärr inställd. Den första deltävlingen arrangeras i stället i Långedrag 18–20 juni. Därefter väntar Örnsköldsvik 20–22 augusti och sist ut i är Västerås 10–12 september. Det blir även ett kval till nästa års allsvenskan i oktober.

I Allsvenskan 2020 stod KSSS som slutsegrare efter att ha kommit tvåa i de båda deltävlingarna. KSSS vann före GKSS, som vann i Örnsköldsvik och före Halmstad, som vann i Västerås.

Kvalet till Allsvenskan 2020 avgjordes i Marstrand i början av oktober. Åmålsviken vann kvalet och blev därmed kvar i Allsvenskan. Även Strängnäs och Ljungskile tog sig till Allsvenskan via kvalet i Marstrand.

Minst en ungdom och två av varje kön ombord
Varje besättning ska bestå av fyra eller fem tävlande och besättningen kan variera antalet seglare ombord för varje kappsegling. Besättningen ska också bestå av minst två av varje kön, samt minst en seglare under 25 år. Men det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 

Livesändna landnära sprintrace
Kappseglingarna avgörs i landnära sprintrace med sex segelbåtar av typen J/70. Varje race tar cirka 10–15 minuter. Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag.

Racen är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna race.

Livesändningen startar fredag kl 12.00:
https://www.youtube.com/user/svensksegling

Allsvenskan kvalificering till Champions League 2022
De fem främsta lagen i tabellen, när säsongen är över, är kvalificerade för Sailing Champions League 2022. För de tre lagen längst ner i tabellen väntar ett kval senare under hösten – för att vara med i Allsvenskan även 2022.

Allsvenska klubbar 2021
Kungliga Svenska Segelsällskapet
Göteborgs Kungliga Segelsällskap
Halmstads Segelsällskap
Hjuviks Båtklubb
Ekolns Segelklubb
Runmarö Yacht Club
Stenungsunds Segelsällskap
Örnsköldsviks Segelsällskap
Sotefjordens Segelsällskap
Skanörs Båtklubb
Malmö Segelsällskap
Stockholm 606-klubb
Upsala Segelsällskap
Segelsällskapet Åmålsviken
Strängnäs Segelsällskap
Ljungskile Segelsällskap
Ekerö Båtklubb
Gamla Stans Yachtsällskap

Skribent: Marit  Söderström Nord 
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info