Hoppa till sidans innehåll

Premiär för Svenskt distanskappseglingsmästerskap

28 APR 2021 08:10
2021 är det premiär för mästerskap i grenen distanskappsegling. I år genomförs detta som grenmästerskap (motsvarande klassmästerskap) och tävlingen är öppen för två båtklasser, SRS full crew respektive SRS shorthanded med två personers besättning.
  • Uppdaterad: 28 APR 2021 08:10

Målsättningen är att få till stånd ett Svenskt Mästerskap till 2023.

Varje år arrangeras flera hundra distanskappseglingar runt om i landet. Här seglar man med alla möjliga olika båttyper och tävlar mot varandra genom ett handikappsystem, antingen vårt svenska SRS eller det internationella ORC. Det vanligaste formatet på distanskappsegling är att man seglar en bana runt öar och sjömärken under ett antal timmar. Nu blir det alltså möjligt att delta på två nationella mästerskap i grenen distanskappsegling där de seglare som vill satsa lite mer kan mäta sig mot andra besättningar i Sverige.

En arbetsgrupp har tagit fram riktlinjer kring formatet för mästerskapet, bland annat att tävlingen kan bestå av tre olika distanskappseglingar under tre dagar. Det kommer att finnas möjlighet att tävla i ett mästerskap där man deltar med en komplett besättning eller i ett mästerskap där man endast är två personer ombord, så kallad shorthanded-besättning.

Mästerskapet arrangeras som öppen klass så att så många som möjligt kan delta. De krav som bland annat ställs är att båten ska ha ett verifierat SRS-mätbrev samt att man är medlem i en klubb ansluten till Svenska Seglarförbundet.

Svenska Havskappseglingsförbundet SHF har sagt ja till att agera i rollen som klassförbund för SRS-seglingen. I uppdraget till SHF ingår att säkerställa att det årligen finns en arrangör för mästerskap i distanskappsegling. SHF ska också arbeta med utveckling av distanskappsegling och vara språkrör för SRS-seglarna. Svenska Seglarförbundet kommer genom förbundets SRS-grupp och SSF:s kansli fortsatt hantera SRS-regelns tekniska förvaltning, publicering av SRS-tabellen samt utfärda SRS mätbrev.

Mer information om var, när och hur dessa mästerskap kommer att genomföras i år kommer inom kort att publiceras på SHF:s hemsida.

Läs mer om SRS-regeln här.

 

Skribent: Isabelle Lindsten
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info