Hoppa till sidans innehåll

Nybörjare eller OS-seglare – Robban tränar dem alla

16 JUN 2021 07:05
Robert “Robban” Strange är en av Sveriges mest kända och erfarna tränare i Laser – eller ILCA som klassen numera heter. Han jobbar både för Svenska Seglarförbundet, Laserförbundet och KSSS.
  • Skapad: 16 JUN 2021 07:05

Bild: Robbans seglare är mellan 14 och 75 år - och spänner från nybörjare till OS-seglare. Foto: Marc Skeppstedt KSSS

- Det ger mig så mycket att träna seglare i olika åldrar, med olika bakgrunder och kunskaper. Och det är inte särskilt svårt att gå mellan de olika rollerna. Det som är spännande är att få följa seglare under en längre tid. Alla har något att bidra med på olika sätt. Tänk om man kunde lägga ihop all den kunskapen till ett. Det skulle vara en hel del, säger Robban lite filosofiskt.

Robban har själv en bakgrund som seglare och gick den vanliga vägen via optimist och e-jolle, samt seglargymnasiet i Ängelholm, under Anders Larzon, innan han hamnade i Lasern.

- Det blev några svenska medaljer och jag var med på något VM – men jag har inga internationella medaljer. I stället så tyckte laserlegendaren Kalle Suneson att jag skulle bli coach och tränare och på den vägen är det.

Coach eller tränare?
Som både coach och tränare har han lite olika syn på de två rollerna och hur bra det är för en seglare att hålla sig till en och samma person.

- För en elitseglare är det bra att ha en coach, under en längre tid. Då lär man känna varandra lite djupare och det skapar en trygghet. Däremot är det bra att byta tränare ibland och lyssna på en ny röst för att få ny ”input”. Exempelvis vikarierade jag nyligen på Seglargymnasiet i Motala och jag tror det gav både mig och eleverna nya tankar och idéer.

- För mig är en tränare den som håller i träning. Där kan man med fördel ta in olika personer med kompetenser på olika områden, allt ifrån seglingstekniska områden till fystränare, etcetera. En coach är med seglaren på tävling och förmår denna ett prestera på topp. Tillsammans har seglaren och coachen den övergripande bilden och lägger upp exempelvis planering, tävling och träning. I realiteten är det dock ofta samma person som är tränare och coach.

Pandemin - träningsperiod utan tävling
Under pandemin har Robban främst fått verka i Sverige, precis som alla andra. För honom har det funnits både för och nackdelar.

- Våren 2020 kunde jag tycka att det var rätt skönt att vara kvar i Sverige för en gångs skull. Vi fick mer tid till att gå in djupare i detaljer och att jobba långsiktigt. Men efter ett tag blev det allt svårare att lägga upp träningen. Vi visste ju inte var vi stod eftersom det inte fanns några kappseglingar där vi fick mäta oss mot andra, något vi i vanliga fall använder för att utvärdera var vi står.

Möjlighet att "sparra" mot landslaget
Det svenska samhället var ändå relativt öppet under 2020 och seglarna hade mycket större möjligheter att träna än många av deras utländska konkurrenter, som inte ens fick vara ute på vattnet.

- Framför allt var det en stor fördel och oerhört inspirerande för seglarna precis under landslaget som fick träffa och sparra mot de allra bästa. Nästa alla KSSS elitseglare låg och tränade nere i Falsterbo och det var toppen.

Josefin & Jesper till OS- vad händer bakom?
Nu väntar ett OS i Tokyo runt hörnet (seglingarna avgörs 25/7–4/8) och för svensk del finns två laserseglare på plats – två som varit med länge, som är etablerade i världstoppen och har stora chanser att slåss om medaljer. Josefin Olsson gör sitt tredje OS och Jesper Stålheim sitt andra.

- Det är superkul för KSSS och för svensk lasersegling att vi har både Josefin och Jesper kvalificerade för OS. Samtidigt kan det har varit lite avskräckande för några unga lovande seglare, som velat satsa på Laser, att Jesper och Josefin har varit så dominerande i så många år. En del har nog känt att det inte är lönt att satsa eftersom de två har abonnerat på OS-platsen, säger Robban och fortsätter:

- Kanske ser några sin chans nu. Josefin är 32 år (i augusti) och Jesper är 33 år. Men det är ett väldigt stort steg att ta från att vara en lovande junior som till att bli en OS-seglare. Där har vi ett jobb att göra. Om en junior i 20-årsåldern vill satsa så tar det inte ett par år. Vi pratar inte om Paris 2024 utan om Los Angeles 2028. Och det är väldigt få som lyckas gå hela vägen. Men de som gör det är oftast mellan 25 och 30 år när de är som vassast.

- De som väljer att satsa måste kanske inte segla på heltid i sju år. Men det krävs givetvis en hård satsning som kanske kan kombineras med studier. Det tror jag bara är bra. De allra bästa seglarna är ofta strukturerade och det är bra att ibland få tänka på något annat.

Nya OS-grenar - hot eller möjlighet?
De senaste åren har det dykt upp nya grenar inom seglingen som foil och kite. Men Robban ser inte ett problem i konkurrensen mellan de nya och de klassiska klasserna. Han tror att det nya attraherar en lite annan målgrupp.

- Och förresten är det bra att testa annat ibland. Se på Jesper som valde att segla 49er efter OS i Rio. Han lärde sig mycket nytt av det. Och samtidigt var det kul att testa något nytt och när han sedan återvände till sin Laser så var han hungrig igen.

OS-klasser kommer och går. Och Lasern har funnits på det olympiska programmet sedan OS i Atlanta 1996. Men Robban oroar sig inte för att klassen försvinner från det olympiska programmet.

- Det spelar inte så stor roll vilka båtar man använder i OS. Om en klass byts mot en annan så får väl seglarna bara byta klass. Svårare är det inte, säger han.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info