Hoppa till sidans innehåll

Kite klart för OS i Paris

11 JUN 2021 19:29
Kiteboardning (Formula Kite) blir en olympisk kappseglingsgren i OS i Paris 2024. Det beslutade Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) Executive Board på torsdagen.
  • Uppdaterad: 11 JUN 2021 19:29

Bild: Brädorna kommer att vara foilande vilket betyder att en oerhört snabb och actionfylld klass tar plats på det olympiska programmet. Foto: Daniel Stenholm

Internationella Seglarförbundet (World Sailing – WS) skriver i ett pressmeddelande att de informerats om att IOK beslutat att Kiteboardning kommer att finnas på det olympiska kappseglingsprogrammet om tre år – med en dam- och en herrklass. World Sailings förstahandsval var dock två mixed-klasser – Offshore och Kiteboarding.

Förbundskaptenen positiv
På Svenska Seglarförbundet är man positiv till att Kite kommer med på det olympiska programmet.
- Jag ser verkligen fram emot OS 2024. Det kommer bli en regatta av ett helt nytt slag. OS-programmet kommer att ligga i framkant på utvecklingen av segelsporten med fem klasser där man ”flyger”, 2 mixed-grenar och riktigt spännande nya redskap. Iqfoil för vindsurfing och boxregeln för de foilande kitarna för både tjejer och killar blir helt perfekt, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

- Men det har varit en oerhört seg process att komma hit och det finns många som idag är väldigt besvikna, såsom finnjolleseglarna och de som hoppades på shorthanded havskappsegling. Nu får vi inte uppleva det, vilket är tråkigt. Men önskemålet från IOK var en modernisering, med ungdomliga, spektakulära tävlingar och de kommer vi att få i mängder. Dessutom på helt jämlik basis.

Foilsatsning ska ge starkt lag till 2028
Sverige mister några starka grenar, men tack vare satsningen på foilande gymnasiet i Vellinge som startar till hösten, under ledning av Martin Strandberg, så talar mycket för att Sverige kan stå redo med starka lag 2024 och 2028.

- Hade jag själv varit i tonåren idag så hade jag tyckt det sett otroligt spännande ut att satsa på vår sport. Den är tillgänglig, fartfylld, lekfull och riktigt utmanande oavsett om man satsar på en OS-medalj eller om man bara vill ut på vattnet och lära sig behärska fantastiskt roliga redskap och leka med kompisarna, säger Magnus.

Innan IOK och WS hamnade här har det varit många turer fram och tillbaka i ämnet de senaste åren. Från WS välkomnar man beslutet om att inför Kiteboardning, samtidigt som man är besviken över att IOK inte tar med en Mixed Offshore-klass. Men från IOK:s sida har man sett många  problem med en Offshore-klass vad det gäller säkerhet, omfattning, komplexitet, sändningskostnader, etcetera.

- Under hela processen har ett Mixed Offshore-event varit vårt förstahandsval och vi har fått ett stort stöd från hela ”Offshore-världen” som har lagt ner mycket tid och stort arbete för att få till en OS-klass. Detta beslut är givetvis upprörande för dem. Men inom World Sailing kommer vi att fortsätta att arbeta för att säkerställa tillväxten för kappsegling till havs, säger David Graham, World Sailings Chief Executive Officer, och fortsätter:

- Samtidigt är vi glada att IOK följt våra direktiv och önskemål vad det gäller Kiteboarding för både män och kvinnor. Klassen kommer att betyda mycket för utvecklingen av kvinnors segling och det är en fartfylld sport som tilltalar media.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info