Hoppa till sidans innehåll

Folkbåten – en av Nordeuropas mest aktiva kölbåtsklasser

11 MAJ 2021 15:05
I år arrangeras Nordiska Folkbåtens Guldpokalseglingar för första gången i Estland, i olympiahamnen Pirita utanför Tallin 24-29 juli. Fokbåten är en "79-årig dam" som fortfarande kappseglas flitigt.
  • Uppdaterad: 11 MAJ 2021 15:05

Bild: Folkbåten är en 79-årig klassiker som fortfarande drar stora fält. Här från Guldpokalen på San Francisco Bay 2019. Foto: John Erksine

Folkbåten är en doldisklass. Många seglare i Sverige förknippar nog idag mer Folkbåten med något halvruttet vrak som ligger i ett hörn av segelklubben, än med en av Nordeuropas mest aktiva kölbåtsklasser. Så kan det bli när klassen är 79 år gammal. Det har idag byggts drygt 1000 Nordiska Folkbåtar i plast som kappseglas flitigt.

Om Guldpokalen – Folkbåtarnas inofficiella VM
Man seglar alltså om en pokal av renaste guld. Originalet för­varas i bankfack, men en kopia delas ut varje år. Pokalen skänktes av en Konsul Hans Hagel­stein på 1950-talet med syftet att stär­ka vänskapen mellan Tyskland och de skandinaviska länderna. I många år arrangerades Guldpokalen bara i Dan­mark, Tyskland och Sydsverige, men på senare år även t.ex. i Sandhamn och 2016 i Helsingfors med 65 deltagande båtar.

En av norra Europas mest aktiva kölbåtsklasser
Folkbåten är utan tvekan en av Nordeuropas mest aktiva kölbåtsklasser, med stora fält framför allt i Tyskland och Danmark, där klassen drar till sig mycket duktiga seglare. Det interna­tionella utbytet har också ökat på senare år i och med att båten numera ”trailas” flitigt. Låna-båt-seglingar ar­rangeras i England och i San Fransis­co. Folkbåten attraherar mest me­delålders seglare och äldre. Den akro­batiska sidan av kappsegling är då mindre intressant, det handlar mer om ”hjärnornas kamp”. Den sociala sidan har det alltid månats om bland Folkbåtsseglare. Kan man ha roligare än att dra i väg ett gäng och kappsegla i grannländerna. Utöver spännande och rättvis enty­pssegling blir det mycket skratt, sång och god mat. Och stundtals uppträdanden av den svenska orkestern Röstens Minne. Ett specialarrangemang av den Mosebaskiska national­sången, med komp av bastuba, drags­pel mm gjorde stor succé senast i Dan­mark. I år lär det bli ett tillskott av pedalharpa – det blir kul. Det är vik­tigt att även de som inte ligger i topp på kappseglingsbanan får en positiv upplevelse.

om Guldpokalen 2021 i Tallin, om segelsporten i Estland i allmänhet och folkbåtsseg­lingen i synnerhet.

Skribent: Anders Olsen

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info