Hoppa till sidans innehåll

Feva SuperCup med fokus på utveckling

15 JUN 2021 14:46
När den första tävlingsdagen på länge för 16 ivriga Fevabesättningar startade med kuling, ställde klassen snabbt om till utvecklande 45-min föreläsningar med regler, trim och båtmeck med de resurser som redan fanns på plats.
  • Uppdaterad: 15 JUN 2021 14:46

Cupen, som fick senareläggas med 14 dagar, blev något av ljuset i coronatunneln. 16 Fevabesättningar från flera landsändar kom till Kullavik för att mäta sina krafter efter en tävlingsfattig vårsäsong.

Klasstränare Elin Sevedag kunde inte medverka, men Oscar Engström blev anlitad som ersättare och som domare (direktdömning) infann sig Gustaf Sevedag.

Lördagen bjöd på kuling, mycket grov sjö och inställda seglingar. För att utnyttja den på plats samlade kunskap och erfarenhet för kunskapstörstande ungdomar, sattes ett program upp där deltagarna fick cirkulera mellan tre olika 45-minuters föreläsningar. Då föll det sig naturligt att utgå från de tre kvalgrupper som seglarna fördelats på vid registreringen; nämligen röd, blå och vit grupp.

Hur tacklar man hårdvind med tränaren Oscar Engström
Oscar Engström höll ett teoripass som bl. a tog upp hur man som kappseglare tacklar hårdvind så att detta blir en härlig utmaning och inget man känner obehag inför.

Regelpass med direktdomare på plats Gustaf Sevedag
Gustaf Sevedag körde ett regelpass med info om hur han direktdömer olika situationer och hur man bör förhålla sig till reglernas tillämpning och de risker man tar om man tänjer på gränserna.

Trim & båtmeck med Kettil Leke och pappa Björn
Undertecknad med assistans av Kettil Leke, fick igenom trim och båtmek på den Feva som vann JSM i höstas, med särskilt fokus på hårdvind. Hur viktigt det är att rätt kontrollera segelplanet för att hantera krafterna och göra båten mer lättseglad? Många fick även pröva hur väljusterade krängband känns att hänga i och det blev mycket fotograferat på detta och andra smarta lösningar som underlättar seglingen.

Matnyttig även för nyfikna föräldrar och coacher
Föräldrar och coacher deltog i bakgrunden och ställde frågor. Att utbilda dessa i ett nationellt program är nog inte fel när det gäller att höja Fevaklassens status i Sverige.

Läs hela reportaget och se alla bilder på RS Fevaförbundets hemsida här.


Skribent: Björn Bengtsson

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info