Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Emil och Cecilia klara för OS

14 APR 2021 10:32
Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) presenterade på onsdagen Emil Järudd och Cecilia Jonsson som den femte svenska besättningen till sommar-OS i Tokyo om drygt tre månader.
  • Uppdaterad: 14 APR 2021 10:32

Emil och Cissi, från KSSS, har tagit stora kliv i sin utveckling i Nacra 17 under det senaste året och belönas nu med en OS-biljett.

- Vi blev kanske inte jätteöverraskade. Vi är nöjda med det vi gjort den senaste tiden och hoppades att det skulle räcka, säger Emil och fortsätter:

- Redan första dagen på EM i höstas, när vi hade vunnit första racet, så kändes det att så här ska det ju vara. Vi vet att när vi presterar på topp så är vi bland de allra bästa.

Det var på EM i Nacra 17 i månadsskiftet september/oktober 2020 i österrikiska Attersee som de fick sitt stora genombrott. Aldrig tidigare hade de ens varit topp-10 på ett stort Nacra 17-mästerskap. Men på EM slutade de på femte plats efter en fantastisk vecka där de var i ledningen i de inledande racen. Till slut landade de endast åtta poäng från bronset och 14 poäng från guldet.

- Men kanske var det redan på VM i Auckland i december 2019, när vi tog nationsplatsen till OS, som vi kände att det här kan bli något, säger Cissi och fortsätter:

- Och för oss blev det världens chans med Corona och det uppskjutna OS:et. Vi fick ett år till att träna vilket vi verkligen behövde, medan andra, som hade siktat mot OS 2020 under många år, kanske tappade sugen lite.

SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo, är inne på samma linje:

- Emil och Cissi verkar ha förvaltat det extra träningsåret väl. Det är kul att se att det har gett resultat, säger Peter och fortsätter:

- Vi ser en kontinuerlig utveckling för dem under de senaste två åren. Vi ser också en framtidsbåt som kan vara i den absoluta världstoppen till Paris 2024.

Under vintern har Emil och Cissi verkligen tränat hårt och i slutet av mars 2021 gjorde de ett mycket starkt OS-kval på Lanzarote, där de blev fyra – endast en poäng från bronsmedaljen.

- Svårt att säga vad vi hoppas på i Tokyo. Vi ska göra vårt bästa. Kanske leder det till något bra. Men Enoshima passar nog oss. Det har varit mycket snack om värmen och fuktigheten. Men det upplevde vi inte som något problem när vi var där på för-OS, säger Emil.

Sedan tidigare är fyra svenska besättningar klara för sommarens OS-seglingar. Det är Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, 470, Max Salminen, Finnjolle, Josefin Olsson, Laser Radial och Jesper Stålheim, Laser.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info