Hoppa till sidans innehåll

Till minne av Bengt O Hult

07 APR 2021 07:44
Domaren och regelexperten Bengt O Hult har gått bort. En färgstark profil som med sin stora erfarenhet och sitt engagemang under lång tid bidragit till utvecklingen av svensk och internationell segling.
  • Skapad: 07 APR 2021 07:44

Många seglare både internationellt och nationellt lärde känna Bengt O i protestrummet och på regelkurser. Han var en av Sveriges första internationella domare när det infördes av Internationella Seglarförbundet i början av 80-talet. Under 25 år satt Bengt O i många internationella jurys för VM och EM och andra internationella tävlingar, bland annat gjorde han många VM i Optimistjolle.

Han bidrog under lång tid till arbetet i Svenska Seglarförbundets regelkommitté och var en verklig regelexpert. Bengt O var en verbal och trevlig person samtidigt som han hade stor integritet. Hans stora erfarenhet blev också hans styrka som domare.

-På 90-talet när jag årligen arrangerade flera mästerskap, såväl svenska som internationella blev han min "husdomare". Med Bengt O som huvuddomare var det aldrig svårt att tillsätta övriga domare oavsett om det skulle bildas en internationell eller nationell jury. Alla gillade BO, säger Anders Larzon själv verkat inom svensk segling sedan 70-talet.

Bengt Os stora bidrag till svensk segling hade just hans stora erfarenhet som grund. Han skrev flera böcker inom sjösport och kappsegling som exempelvis Nautisk Uppslagsbok och Kappsegla och under sin verksamma tid översatte han regelboken och de flesta andra böcker om segling till svenska. Han skrev stående regelartiklar i båttidskrifter vilket bidrog till att vitalisera svenska seglares regelkunskaper.

Bengt O havskappseglade såväl nationellt som internationellt och ingick framför allt i Lennart Brunnhages team. Han samarbetade mycket med Paul Elvström och introducerade bland annat Trapezjollen till Sverige och översatte under alla år boken "Paul Elvström förklarar kappseglingsreglerna" med Pauls förklaringar och reflexioner.

Bengt Os starka och outtröttliga engagemang för att sprida sina kunskaper vidare till andra fortsatte in i det sista. Mångåriga kollegan i Svenska Seglarförbundets regelkommitté, Bo Samuelsson minns en händelse för ett par år sedan.
- Bengt O hörde av sig till mig inför en regelkurs han skulle hålla för KSSS. Han hade alltid använt små plastmodeller på en overheadprojektor för att visa olika regelsituationer men nu ville han låna mina magnetiska båtmodeller som man sätter upp på en tavla. Men innan han hunnit låna dem fick jag ett mejl från honom - han behövde inte låna mina modeller för KSSS hade hittat en gammal overheadprojektor, berättar Bo.

 Bengt O Hult blev 98 år.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info