Hoppa till sidans innehåll

Eva Forslund - ny paraseglingsansvarig

17 MAJ 2021 18:02
Eva Forslund tar över paraseglingsfrågorna på SSF under Karin Knigges föräldraledighet. För Svenska Seglarförbundet är det viktigt att fortsätta prioritera parasegling och jobba mot visionen Segling - tillgänglig för alla.
  • Skapad: 17 MAJ 2021 18:02

Bildtext: Eva Forslund (till höger) tillsammans med sin kusin Anna Lagerstierna när de seglade Gotland Runt 2017 - double handed.

Sedan tre år tillbaka sitter Eva Forslund i Svenska Seglarförbundets styrelse och om några veckor tar hon sin examen i idrottsvetenskap vid Umeås universitet, så uppdraget kommer lägligt.

- Deltidstjänsten innebär att arbeta för att bredda parasegling i seglar-Sverige. Det vill säga att stötta klubbar som bedriver parasegling. Och även uppmuntra och stötta de klubbar som vill erbjuda parasegling med att exempelvis utbilda ledare och erbjuda anpassade båtar. Vi vill skapa ett intresse för den här målgruppen att hålla på med segling.

I styrelsen har Eva jobbat med U25-frågor och även varit kontaktperson för arrangörskommittén.

- Det här jobbet innebär att jag också får ansvar för parafrågor i styrelsen. De låg tidigare hos Carina Pettersson som lämnade styrelsen vid årsmötet tidigare i år, säger Eva.

Parasegling - seglarskola, träning och tävling 
Idag finns det ett 20-tal klubbar, runt om i landet, som med lite olika inriktning erbjuder seglarskolor för personer med funktionsnedsättning. Målsättningen är att det även ska finnas förutsättningar för den som vill fortsätta i tränings- eller tävlingsverksamhet. I några klubbar erbjuds redan idag träning, antingen inkluderat i klubbens aktiviteter eller i egna grupper. Det finns också klubbar vars huvudverksamhet är parasegling som exempelvis Seglare med synnedsättning, SMS.

I Sverige idag finns det få paraseglare som bedriver elitsatsning. Och parasegling har försvunnit från det paralympiska programmet. Senast sporten fanns med var i Rio 2016 men varken i sommarens Paralympics i Tokyo eller i Paris 2024 finns segling med på programmet.

- Vi hoppas givetvis att seglingen kommer tillbaka i Paralympics. Vi vill att det ska finnas möjlighet till elitsatsning för de som vill. Vi veta att bredd föder elit och elit föder bredd, säger Eva.

Uppväxt i skärgården med stort seglingsintresse
Eva är uppväxt på Runmarö i Stockholms skärgård, i en riktig seglarfamilj. Hennes farfar Magnus Forslund var en legendar inom Gotland Runt med inte mindre än 42 starter.

På Runmarö finns 250–300 bofasta, som på sommaren ökar till över 3 000. Där finns också en mycket aktiv kappseglingsklubb Runmarö Yacht Club (RYC) där Eva har fått sitt seglingsintresse och skolats till seglare och seglingsledare.

För tre år sedan valdes hon in i Svenska Seglarförbundets styrelse – endast 21 år gammal.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info