Hoppa till sidans innehåll

Välbesökt Seglarträff och årsmöte – på nätet

24 NOV 2020 15:00
Efter sommaren, när utmaningarna med Coronapandemin fortsatte, beslutade Svenska Seglarförbundet att genomföra verksamhetskonferensen Seglarträffen och förbundsårsmötet Seglardagen helt digitalt under en helg i november.
  • Skapad: 24 NOV 2020 15:00

Bild: Svenska Seglarförbundets förbundsdirektör, Marie Björling Duell, fick i år leda en helt digital Seglarträff. Foto: Next Live

För att ta vara på de digitala möjligheterna tjuvstartade Seglarträffen och erbjöd föreläsningar redan under vardagkvällarna innan helgen.
−Vi var spända på hur många som skulle checka in när Henrik Ottosson från North Sails var först ut med sin föreläsning om Rigg och segeltrim. När vi såg att 136 personer deltog i föreläsningen och att det var få supportfrågor förstod vi att det här kan bli riktigt bra, säger Emelie Lindström klubbstödsansvarig på Svenska Seglarförbundet och projektledare för Seglarträffen.

Investering för framtiden
Ett beslut togs att subentionera årets Seglarträff för att försöka sänka trösklarna och ge alla möjlighet att delta.
− Vi ser det som en investering för framtiden. Det digitala mötet skapar stora möjligheter för vår verksamhet och för vår demokratiska process. Alla ska ha tillgång till våra utbildningar, information, kunskap och kunna säga sin åsikt oavsett var man bor i landet eller vilka förutsättningar man har, säger förbundsdirektör Marie Björling Duell.

Eget program för ungdomar
Totalt 16 föreläsningar genomfördes under veckan varav tre ingick i det specialinriktade programmet för ungdomar, U25.
− Jag blir ständigt imponerad av alla unga seglare som bidrar med så mycket klokt och hoppfullt. Många konkreta idéer och reflektioner som är nyttiga och roliga att ha med när vi diskutera hur svensk segling kan utvecklas, säger Gustaf Lindskog, ungdomsledamot i styrelsen och del av projektgruppen för U25.

Fler deltagare på den digitala Seglarträffen
332 deltagare varav 65 under 25 år deltog på årets Seglarträff där den yngsta deltagaren var 11 år och den äldsta 81. 76 klubbar, 9 klassförbund och 8 distriktsseglarförbund var representerade.
− Det är en stor ökning jämfört med vår fysiska träff där vi brukar vara cirka 200. Det digitala genomförandet har gjort vår konferens tillgänglig för fler, vilket är helt i linje med vår vision Segling tillgänglig för alla, säger Marie Björling Duell.

En kombo av fysiskt och digitalt möte är framtiden?
Sara Karlström Forsman ärledare i SS Kaparen där hon verkar för segling för alla och inkluderande segling och ledarskap.
− Seglarträffen ser jag som fyren av seglarkunskap och gemenskap som lyser i novembermörkret. Det digitala mötet gör Seglarträffen tillgänglig för fler. Fysiska möten med spontanpratstund över en fika tycker jag alltid är roligare. Men en kombination av dessa två kanske utgör framtiden, säger Sara.

Friktionsfritt digitalt årsmöte
När det digitala förbundsårsmötet öppnades på söndagen av mötesordföranden Anna Iwarsson, ledamot i RF styrelse, fanns alla delegater på plats framför sina skärmar och mötespunkterna kunde börja avhandlas. Motioner presenterades och kommenterades utan problem och röstförfarandet gick friktionsfritt.

− Vi har haft en fantastisk digital vecka med många intressanta föreläsningar, dialoger och verkligen öppnat upp för alla att kunna ta del av både kunskap och information. Vi tar med oss erfarenheterna och kommer att utveckla våra sätt att mötas digitalt framöver, som ett viktigt komplement till vår verksamhet – både för utbildning och dialog, säger Marie Björling Duell och fortsätter:

− Jag vill rikta ett stort tack till alla på kansliet som målmedvetet har arbetat för att kunna genomföra Seglarträffen och Seglardagen på detta framgångsrika sätt samt till alla deltagare i hela Sverige som var med oss under veckan och tog del av både föreläsningar och vårt årsmöte Seglardagen.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info