Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Till minne av Göran Andersson

15 DEC 2020 08:48
Seglaren och segelmakaren Göran Andersson från Marstrand har gått bort. Efter ett långt, unikt och framgångsrikt liv i seglingens tjänst valdes han i fjol in i seglings Hall of Fame och tog därmed plats bland de absolut främsta inom svensk segling.
  • Skapad: 15 DEC 2020 08:48

Sista gången Göran stod i centrum och hyllades för sina framgångar och gärningar inom svensk segling var i samband med Mästarnas Mästare i Marstrand i oktober 2019. Då fick han motta hyllningarna efter att ha förärats svensk seglings finaste utmärkelse – att bli invald i Hall of Fame.

Den kvällen fick han också berätta om sitt rika seglarliv inför stora delar av seglar-Sverige med landslagsseglare, kollegor, klubbkamrater, ledare och många andra på plats.

Göran Andersson föddes i Lysekil 1939 och representerade som aktiv Marstrands SS – inte minst när han seglade Finnjolle i OS 1960. Det blev ytterligare OS-resor, men bara som reserv. Inför OS i Mexiko 1968 var han ytterst nära en OS-plats igen.

- Men på en regatta i England blev jag diskad eftersom jag var för överlägsen. Någon protesterade mot mig för att det var omöjligt att jag kunde vinna så stort utan att ha fuskat. Märkligt nog gick protesten igenom, jag förlorade regattan och tappade i ranking – och i förlängningen förlorade jag också min OS-plats i Finnjolle på grund av detta, berättade Göran.

Men det var i OK-jolle som han skördade sina största framgångar med bland annat två VM-guld (1965 och -66) då OK-jollen var världens största enmansjolle-klass.

Under 60- och 70-talet var Göran en av världens ledande segelmakare, masttillverkare och båtbyggare. Den som ville ha framgång på kappseglinsbanorna i OK-jolle och Finnjolle – och det var många - använde segel från Marinex – företaget som Göran startade i början av 60-talet.

Marinex framgångsrecept var att ”skräddarsy” mast och segel för seglaren som skulle använda det.

- Det var ganska enkelt. Var det en lätt seglare så behövdes det en mjukare mast och en tyngre seglar behövde en styvare. Och jag gjorde mjukare dukar som töjde sig. Det var bra för lätta seglare, i lätta vindar.

Alla som var seriösa i sin satsning använde Göras segel och master. Och hans framgångar nådde dåtidens världsledande nation inom idrott; Östtyskland. På den tiden var de dominerande i nästan alla sporter – till vilket pris som helst.

- Allt var statsfinansierat där och resurserna näst intill obegränsade. De skulle helt enkelt ha det allra bästa och det fick dom. Och sedan seglade de hem både VM och EM-medaljer med mina segel och master.

Ryktet om Görans segel och båtar nådde ända upp till hovet i Thailand och till dåvarande Kung Bhumibol Adulyadej som var en hängiven OK-seglare. I sin kungliga slottsträdgård hade kungen en egen sjö där han seglade flitigt och där även Göran ibland var på plats för att justera segel och rigg. Och för att segla med kungen.

- Jag ställde in mastlutningen och justerade utformningen på däck. Kungen hade byggt sin båt själv och den var inte helt ordentligt byggd utan behövdes justeras en del, eftersom han var ganska liten. Men det gick bra. Kungen var en duktig seglare och blev till och med thailändsk mästare i OK-jolle, berättade Göran.

Göran Andersson blev 81 år.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info