Hoppa till sidans innehåll

Stig Wennerström invald i seglingens Hall of Fame

10 OKT 2020 16:20
Stig Wennerström har valts in som medlem nummer 13 i svensk seglings Hall of Fame. I början på 70-talet dominerade Stig i Starbåt och Soling och 1972 krönte han sin karriär med ett OS-silver i München i Soling.
  • Uppdaterad: 10 OKT 2020 16:20

- Ett olympiskt spel är en dröm och ett mål för alla som är det minsta idrottsintresserade. Och att få komma dit och vinna ett silver var givetvis fantastiskt, berättar Stig Wennerström som sedan 45 år tillbaka lever i Miami, USA.

För många är en andraplats ett förlorat guld, men så har Stig aldrig känt det.

- Jag är ingen som går och grubblar över vad som skulle kunna ha hänt. Jag var väldigt nöjd med silvret. Vi spelade i en annan division än många av våra konkurrenter. Amerikanen Buddy Melges som vann, seglade på heltid och hade helt andra möjligheter att träna och testa nya segel än vad vi hade, säger Stig.

Förutom ett OS-silver i Soling hann Stig med två EM-guld i Starbåt 1967 och 1970. Det blev också guld på VM 1970 och EM 1975 i Soling.

- 1970 var nog mitt bästa år. Då vann vi det mesta i Stare och Soling.

De som Stig mest tampades med och mot hemma i Sverige, under den här tiden, var klubbkompisarna i GKSS, John Albrektsson och Pelle Pettersson.

- I OS i München seglade Pelle Starbåt (silver) och John Tempest (fyra). Så då kunde vi alla vara med. Men jag minns att jag var trött i ett halvår efter OS. Hur roligt det än var, så var det också en enorm mental anspänning.

Efter seglingskarriären har Stig Wennerström lagt sitt fokus på affärer och entreprenörskap i USA dit han flyttade i mitten på 70-talet.

- Det var andra tider då. Sverige var så socialistiskt och det var svårt att bygga företag. Och jag tyckte att USA var ett spännande land med fantastiska möjligheter, så det var här vi hamnade, berättar han och fortsätter:

- Jag började med olja och gas och köpte in mig i några oljekällor i Utah. Det gick väldigt bra och jag gick ihop med Wictor Forss. Vårt bolag var noterat på börsen både i USA och i Sverige.

Trots att Stig nu fyllt 77 år har han knappast dragit ner på takten. Han jobbar fortfarande ”mer än heltid” framför allt inom fastigheter och med olika investeringar. Idag har han två kontor i USA med totalt ett 15-tal anställda.

- Jag vill understryka att inga av mina seglingsframgångar hade varit möjliga utan alla de fantastiska gastar som jag har seglat med genom åren och som jag fortfarande har kontakt med. De får inte alls samma uppmärksamhet som vi som håller i pinnen. Men utan Sture Christenson, Jan Lybeck, Lennart Roslund, Stefan Krook och Bosse Knape hade jag inte vunnit några medaljer.

Stig Wennerström blir nu alltså medlem nummer 13 i svensk seglings Hall of Fame. Övriga medlemmar är: Pelle Pettersson, Marit Söderström Nord, Magnus "Mange" Olsson, Jörgen Sundelin, Peter Sundelin, Ulf Sundelin, Göran Marström, Anders Bringdal, Sune Carlsson, Therese Torgersson, Vendela Santén och Göran Andersson.

Segla

 

Skribent: Isabelle Lindsten
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info