Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Mästare bland mästare

09 OKT 2020 09:35
I helgen (10–11/10) avgörs Mästarnas Mästare i segling i Marstrand. Inte mindre än 36 svenska mästare från olika klasser gör upp om en av de finaste titlarna inom svensk segling. Det handlar om att kora en svensk mästare bland svenska mästare.
  • Skapad: 09 OKT 2020 09:35

Förutom 36 SM- och JSM-vinnare så har även fyra ”wildcards” delats ut, bland annat till OS-klara Anton Dahlberg (470) och till Julia Gross/Hanna Klinga som vann EM-brons i 49erFX så sent som i söndags.

Men på startlinjen kommer även rutinerade kölbåtsrävar i övre medelåldern att blandas med killar och tjejer i nedre tonåren som vunnit SM i Optimist. Och i år har även den svenske mästaren i E-segling, dvs ”dataspelssegling”, Fredrik Cygnaeus, lämnat skrivbordet och skärmen för att ge sig ut på vattnet.

Det mycket blandade startfältet gör regattan unik och genom åren har allt från rutinerade OS-seglare (Anton Dahlberg) till rena familjebesättningar (tre syskon Hellekant tillsammans med sin pappa) vunnit Mästarnas Mästare.

Det som också gör Mästarnas Mästare extra intressant är att deltagarna kommer från olika båtklasser. Det kan vara en fördel att ha erfarenhet från snabba kölbåtar som J/70 och av att segla i ett team – vilket kan vara en utmaning för en jolleseglare även om han eller hon tillhör världseliten.

Reglerna säger att inbjudna rorsmän väljer sin besättning, men ska i mesta möjliga mån använda den besättning som han/hon vann mästerskapet med.

Seglingarna avgörs med snabba J/70-båtar, med en fyrmannabesättning, i korta race som beräknas ta 10–12 minuter. Banan seglas i princip inne i Marstrands hamn och sju båtar tävlar i varje race

Det enda som blir långt och utdraget under Mästarnas Mästare är web-sändningarna. Sändningen startar kl. 09.15 på lördag och första start går kl. 09.30. Avslut cirka kl. 17.30. På söndagen startar livesändningen kl. 08.45 och cirka kl. 14.00 startar finalseglingarna.

- Vi räknar med 40 team på startlinjen i år. Det kommer att bli mycket spännande och det finns ett stort intresse både från SM-vinnare och landslagsseglare att delta och det är vi väldigt glada för. Att det är mycket prestige i Mästarnas Mästare är inte svårt att räkna ut, säger Thomas Hansson-Mild, projektledare för evenemanget.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info