Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tobias Stoerkle www.blende64.com

EM-brons till Julia och Hanna

04 OKT 2020 16:53
EM i 49erFX avslutades i österrikiska Attersee på söndagen. Med en seger i sista racet seglade Julia Gross/Hanna Klinga hem en historisk bronsmedalj. I deras jakt på en OS-plats i Japan kan bronsmedaljen bli guld värd.
  • Skapad: 04 OKT 2020 16:53

Julia och Hanna har länge jagat den där EM-medaljen. På de tre senaste Europamästerskapen har de varit fyra-fyra-åtta. Nu får de äntligen kliva upp på pallen.

- Superkul att ta medalj. Attersee har bjudit på riktigt spännande racing hela veckan och idag gick vi ut med ett enda mål; att ta hem medaljen. Det bästa av allt var att vi verkligen presterade när det gällde och vann sista seglingen, säger Julia och fortsätter:

- Framför oss har vi en lång träningsperiod innan tävlingarna och OS-kvalen drar igång i april, så det här ger extra motivation till att fortsätta gasa.

Inför de fyra avslutande racen på söndagen låg Julia och Hanna på fjärde plats. De inledde dagen lite trögt och på de två första seglingarna som avgjordes väldigt tidig på förmiddagen var de femma och elva. Därefter dog vinden strax innan lunch och det blev en paus innan de två avslutande racen kunde genomföras i lätta vindar. Och då var det inget snack. Julia och Hanna blev fyra i race tre och avslutade sedan dagen med en spik.

Inför sista dagen var Klara Wester/Rebecca Netzler bästa svenska besättning på en tredjeplats. Men deras serie 8-16-15-23 på söndagen gjorde att de föll till sjätte plats i totalen. Det är givetvis ett godkänt slutresultat och deras bästa resultat på ett EM/VM, även om det var surt för dem att sista dagen på EM blev deras sämsta.

I Nacra 17 gjorde Emil Järudd/Cecilia Jonsson ett mycket bra mästerskap. Aldrig tidigare har de ens varit topp-20 på ett stort Nacra 17-mästerskap. Nu slutar de på femte plats efter en fantastisk vecka där de var i ledningen i de inledande racen och slutade endast åtta poäng från bronset och 14 poäng från guldet.

Även Ida Svensson/Marcus Dackhammar gjorde ett bra mästerskap i Nacra. Sista dagen avslutade de med att vinna sista racet vilket innebar att de blev tolva – deras bästa resultat hittills i Nacra 17.

- Jag är väldigt glad för Hanna och Julia. Äntligen brons efter två fjärde platser tidigare. Imponerande att avsluta med en vinst med några hundra meter och överhuvudtaget en solid dag idag när det gällde, säger förbundskapten Magnus Grävare och fortsätter:

- Överlag en mycket stark prestation av vårt landslag med personbästa av Emil och Cissi i Nacra och Klara/Rebecca i FX. Även Ida/Marcus avslutade starkt med att vara först i mål i sista racet. Vi har känt och sagt att sommarens hemmaträning och de uppskjutna olympiska spelen var precis det vi behövde i dessa två klasser. Nu fick vi kvitto på att vi är på rätt väg. Det behövde vi inte minst inför en ny längre träningsperiod som vi har framför oss.

 

För mer information besök https://49er.org/event/2020-european-championship/#49erfxresults

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info