Hoppa till sidans innehåll

Stort fortbildningsintresse bland våra ledare

09 MAR 2020 11:17
40 domare och 100 seglingsledare deltog i på årets ledarseminarier som genomfördes under februari i Göteborg, Malmö, Sundsvall och Stockholm.
  • Uppdaterad: 09 MAR 2020 11:17

Trots att det är först nästa år som domar-och seglingsledarlicenser ska uppdateras var intresset för årets ledarseminarier mycket stort där alla deltagare hade målbilden att erbjuda kappseglare ännu bättre tävlingsarrangemang.

Domarna genomförde sitt seminarium i Göteborg under 2 dagar och seglingsledarna fyra 1-dagsseminarier i Malmö, Göteborg, Sundsvall och Stockholm.

Domarna fokus på Addendum Q
Domarseminariet lade tonvikten på framförallt Addendum Q under fleetrace.
Andrus Poksi från Estland med oerhörd stor internationell erfarenhet som domare var det stora dragplåstret. Han hade dessutom förmågan att på ett pedagogiskt sätt reda ut hur domare aktivt arbetar på vattnet under tävlingar där Addendum Q används.
Dokumentation från Andrus föreläsning här.

Frågor om regel 69 behandlades också framför allt procedurfrågorna då olämpligt beteende förekommer allt mer ofta ute på tävlingar. Under domarseminariet genomfördes också sedvanligt ”nötknäckararbete”, dvs kluriga regelnötter diskuterades i grupper till allas stora intresse. En presentation gjordes också om barnkonventionen och Trygg Segling.

Återväxten bland domare och seglingsledare
Ordförande i regelkommittén Mats Skoting presenterade läget inom domarkåren där vi har totalt 124 licensierade domare varav endast 12 % kvinnor. Det framtida utvecklingsarbetet inom svensk segling är ganska givet när det gäller såväl jämställdhet som åldersfördelning. 

Åldersfördelningen bland domarna har följande spridning:   

Ålder

Ant. Domare

> 30

18

31 - 40

7

41 - 50

13

51 - 60

31

61 - 70

28

71 - 80

25

81 <

2

Seglingsledarnas förutsättningar när det gäller ålder och jämställdhet ligger procentuellt på ungefär samma siffror som för domarkåren. Dock är de licensierade seglingsledarna betydligt fler.

Detta var en av anledningarna till att arrangörskommittén i år ville dela upp seminariet i att omfatta endast 1 dag men på fyra olika platser och tidpunkter. Något som också visade sig uppskattat med tanke på att varje regionalt område har sina speciella förutsättningar.

Seglingsledareseminarierna
På seglingsledarseminarierna handlade mycket om information och feedback kring bl.a. planering av distanskappsegling/bankappsegling, VHF-användning seglingsledare – tävlande och tävlingsreglementet.

Föslag till förändrade krav på funktionärsnivåer
I programmet för såväl seglingsledarna som för domarna, presenterades ett underlag till förändrade krav på de respektive funktionärsnivåerna att gälla fr om 2021. Det presenterade underlaget har sitt ursprung i en tidigare motion till seglardagen om förenklade förutsättningar för kappseglings-arrangemang. En av SSFs styrelse utsedd arbetsgrupp bestående av representanter från seglardagsmotionärerna, regel-och arrangörs-kommittéerna och kanslipersonal med ansvar i utbildnings-och arrangemangsfrågor har utarbetat förslaget.

Synpunkter framkom från såväl domar-som seglingsledarseminarierna och det slutgiltiga förslaget presenteras även på årets seglardag.  Därefter kommer förändringsarbetet kring funktionärskraven och d:o utbildningsinsatser att sättas igång. 

Presentationer från seglingsledarseminarierna finner du på länken www.svensksegling.se/Kappsegling/arrangorkappsegling/Seminarier/

Skribent: Anders Larzon

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info