Hoppa till sidans innehåll

Krav på registerutdrag ur belastningsregistret för ledare

29 JAN 2020 09:16
Från första januari 2020 ska föreningar begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har regelbunden kontakt med barn.
  • Uppdaterad: 29 JAN 2020 09:16

Bild: Vi jobbar med "Trygg Segling" för att svensk segling ska vara en trygg plats för alla både fysiskt, psykiskt och socialt. Terakramen under SM i RS Tera 2018.

Krav på registerutdrag
Beslutet om kravet på registerutdrag för anställda inom idrotten tog Riksidrottsmötet 2019 och att registerutdrag alltid ska ske vid nytillsättningar.

Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är däremot den enskilde ledaren som begär utdrag från Polisen och uppvisar det för sin förening. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen.

Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra.
Läs mer på svensksegling.se
Vanliga frågor om registeruttdrag på rf.se

Barnkonventionen lag från 1 januari 2020
En annan nyhet när det gäller Trygg Idrott är att Barnkonventionen är lag i Sverige från och med 1 januari 2020. Att följa Barnkonventionen är inget nytt, det har vi sedan många år förbundit oss att göra då det varit en del av idrottens idéprogram "Idrotten Vill". Däremot är det vissa delar som blir lite extra aktuella nu när Barnkonventionen blir lag och beslutet om krav på registerutdrag som togs av Riksidrottsmötet 2019 träder i kraft 1 januari 2020. 
Läs mer på svensksegling.se.

Riksidrottsförbundets webbplats Trygg idrott
På Riksidrottsförbundets webbplats ”Trygg Idrott” hittar du mer information om arbetet vi gör tillsammans inom idrottsrörelsen för att skapa just en trygg idrott. Där finns också handledning för hur vi ska gå tillväga om värdegrunden bryts, om barnens spelregler och stödmaterial till de föreningar/klubbar som vill jobba aktivt med att skapa trygga idrottsmiljöer.
Trygg idrott på rf.se

Vi har samlat information om Trygg idrott, registerutdrag och barnkonventionen med bra länkar på vår webbplats.
Läs mer om Trygg Segling på svensksegling.se

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info