Hoppa till sidans innehåll

Engagemang i föreningen

20 JAN 2020 11:39
Engagemang är A & O för en levande klubbverksamhet. Under två föreläsningar på SeglarTräffen delade Lommabuktens Seglarklubb och Solfjäderstadens IBK med sig av sina tankar och strategier för att skapa engagemang i sina föreningar.
  • Skapad: 20 JAN 2020 11:39

Anders Larsson, ordförande i Lommabuktens Seglarklubb (LBS) berättade om att klubben, genom sitt strategiarbete kommit fram till två saker som är lite av ledstjärnor i klubben.
Tradition + Nytänkande = Sant

- Visionsarbete viktigt, det skapar energi och en vilja att utvecklas. Samtidigt är det minst lika viktigt att upprätthålla uppskattade traditioner. De medlemmar som är nya eller etablerade som kommer med nya idéer som de vill testa behöver ges utrymme för i den mån det är möjligt, samtidigt som det är viktigt att upprätthålla traditioner såsom exempelvis Sillafrukost vid säsongsinvigningen. 

Klubben har en lista med prioriterade områden, som ska gå före allt annat, samt en lista med förslag på nya idéer som kan testas några i taget efter hand. 

LBS har en klubbstruktur med en styrelse, ett kansli och ett stort antal kommittéer. Varje kommitté har en egen budget och ganska stor handlingsfrihet.   

Marcus Skogfeldt berättade om hur de arbetar i jollekommittén.  
- Vi hart stort fokus på föräldrarna. Minst lika viktigt att de trivs i klubben som att barnen gör det. Det handlar om att var inkluderande på hamnplan och erbjud hjälp, ta med föräldrarna som funktionärer på klubbseglingar, sänka trösklarna och vara tydlig med information. 

Jocke Bååth från Solfjäderstadens IBK berättade om hur de byggt upp en klubbstruktur för hållbart engagemang. Jockes bästa tips för att rekrytera fler engagerade: 
1. Banta ner antal uppgifter, är alla relevanta?
2. Dela upp uppgifterna i fler, mindre uppgifter och presentera vilken uppgift du vill ha hjälp med (en uppgift, tydligt avgränsad)
3. Håll det till en uppgift och håll det du lovat (alla är rädda för att om man säger ja till en uppgift så ligger det fler bakom hörnet). 
4. Fråga personer du känner väl och be dem sedan att göra desamma. 
5. Gör det du sagt att du ska göra (bara det, men i tid) 

Hela presentationen från Lommabuktens Seglarklubb 
Presentationen från Solfjäderstadens IBK 
Andra tips och redskap för klubben under Moderna föreningen 

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info