Hoppa till sidans innehåll

Christina Örtendahl OS-klar

17 MAR 2020 14:16
Christina Örtendahl får sällan några artiklar skrivna om sig. Få undrar hur hennes träning och förberedelser går. Men just nu förbereder hon sig för att kunna göra sitt bästa under sommar-OS i Tokyo – som seglingsdomare.
  • Uppdaterad: 17 MAR 2020 14:16

Som internationell kappseglingsdomare måste du själv ha en gedigen kappseglingsbakgrund?
- Nej, jag har inte kappseglat så värst mycket. Min familj skaffade visserligen en optimist men då var jag 15 år så det var ju lite sent. Den var nog mest för mina småsyskon. Men jag hade en kompis när jag var runt 20 år och vi kappseglade med hennes familjs kölbåt, men inte särskilt mycket.

Hur kom det sig då att du intresserade dig för kappseglingsregler?
- Min pappa hade en J/24 som han lånade ut till några killar ibland och då följde jag med när de kappseglade. Det var ständigt ett jäkla gapande och skrikande vid rundningar och starter. Jag visste inget om regler, så jag frågade killarna vad som gällde. Men dom visste heller inget. Dom bara gapade. Då började jag intressera mig för kappseglingsregler och började gå kurser som ledde fram till förbundsdomarkurs 1989. Min drivkraft och mitt intresse låg helt enkelt i att jag ville lära mig reglerna.

Vad fick dig att bara sträva vidare?
- Jag träffade Charlotte Greppe (även hon internationell domare och ledamot i Seglarförbundets regelkommitté) som blev min mentor och förebild. Hon höll en mängd kurser och då gick jag alla kurser en gång till. När min klubb, GKSS, började med matchracing så blev det mycket av den varan för mig. Att döma matchracing är bästa sättet att lära sig regler, tycker jag.

Alla nationella och internationella uppdrag ledde sedan fram till OS?
- Jag har aldrig strävat efter att döma prestigetävlingar. Min drivkraft har alltid varit att ha roligt. Men visst var det spännande att vara med på OS i Rio 2016. Och nu ska jag göra ett till.

Hur ser ett domaruppdrag på ett OS ut?
- Vi är 28 domare som dömer på ett OS. I Rio de Janeiro 2016 fick jag uppdraget att vara banchef för 470 dam. Men jag var även på andra banor. Ibland vet vi inte ens i förväg var vi ska vara. I värsta fall får vi veta det samma morgon. Men för mig är det alltid viktigt att hinna läsa igenom de specifika framdrivningsreglerna för just den klassen eftersom de är lite olika från klass till klass, innan jag går ut på sjön för att döma. Exakt vad jag kommer att ha för uppgift i Tokyo i sommar vet jag inte. Vi har inte fått de officiella uppdragen ännu.

Kan det bli så att du får döma de svenska medaljhoppen?
- Ja, så kan det bli. Det finns inget jäv när det gäller nationalitet eller klubbtillhörighet. Jag dömde till exempel lite finnjolle i Rio trots att jag tillhör samma klubb som Max. Däremot kan en domare inte vara släkt med en aktiv. Eller ha ekonomiska förbindelser.

Hur mycket dömer du i Sverige numera?
- Inte så mycket. Jag har ju även ett heltidsjobb som jag ska sköta. Och när man är internationell domare så finns det krav på ett visst antal internationella regattor som man måste göra för att få förnyad licens – och den förnyas vart fjärde år. Men visst dömer jag i Sverige lite då och då fortfarande. Jag dömde Lysekil Womens Match i somras och jag har dömt både Match Cupen i Marstrand och ungdoms-SM i matchracing.

Tröttnar du aldrig?
- Det är klart att jag funderat över vad jag håller på med då jag står ute på sjön i iskalla vindar och det regnar från sidan. Men samtidigt är det så fantastiskt roligt ibland. Jag vet inte exakt hur länge jag kommer att hålla på. Jag har precis genomgått en ryggoperation och hade den inte gått bra så hade jag fått det svårt redan i Tokyo. Men det gick mycket bra så jag kör nog några år till.

Vad är det som är så roligt?
- Det bästa med livet som domare är att man får träffa väldigt många trevliga människor som delar samma intresse. Vi är ju alltid två i domarbåten. Sedan är det en stor utmaning att kunna direktdöma ute på vattnet och bara att kunna köra domarbåten rätt, för att vara på rätt plats så man kan ta rätt beslut, är en utmaning.

Vad är ditt råd till unga som är nyfikna på domarjobbet?
- Mitt råd till de som är intresserade är givetvis att gå kurser, följ med ut i domarbåten och sitt med i förhandlingar. För att sedan ta steget ut och bli internationell domare så krävs givetvis några års erfarenhet. Men det behövs många fler unga som vill bli domare, både i Sverige och internationellt.

Foto: Peter Nielsen.

Skribent: Mats Olsson

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info