Hoppa till sidans innehåll

Senaste nytt med anledning av coronaviruset

02 APR 2020 08:00
Här följer uppdaterad information kring utvecklingen av coronaviruset, hur det påverkar vår verksamhet närmaste tiden och generella råd till klubbar.
 • Uppdaterad: 01 APR 2020 14:58

2020-04-01, kl.23.00

Svenska Seglarförbundet följer fortsatt noggrant utvecklingen av Coronaviruset via Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet. Löpande och samlad information som gäller för idrottsrörelsen finns på: https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/

Vi kommer löpande utifrån hur läget utvecklar sig komma med ytterligare råd och beslut för seglingens verksamhet. Tills vidare gäller följande: 

UTBILDNINGAR/KURSER

SSF Seglarskoleseminarium

Alla fysiska möten under april kommer att ställas in och ersättas med digitalt möte samma datum som den planerade träffen. Mer information och inbjudan kommer att skickas ut till berörda klubbar inom kort.

Övriga utbildningar, interna möten och konferenser
Vi rekommenderar att alla övriga utbildningar, konferenser och möten tills vidare genomförs i så stor utsträckning som möjligt digitalt. Möten som kan skjutas upp bör skjutas upp. Måste vi mötas så ska vi undvika större grupperingar.

RESOR

Svenska Seglarförbundet rekommenderar från och med fredag 13/3 restriktivitet gällande resor. Endast verksamhetskritiska resor bör genomföras. Detta gäller såväl inrikes- som utrikes resor. Följ UD:s reserekommendationer >>.

HUR PÅVERKAS KLUBBEN?

I första hand rekommenderar vi alla att följa utvecklingen på Folkhälsomyndighetens hemsida och hålla sig uppdaterad. Läget och direktiven ändras hela tiden. 

Utöver det är det alltid bra att inför en planerad aktivitet genomföra en riskbedömning 
Tips på hur man kan göra en riskbedömning utifrån Covid-19 hittar du här   

Hur ska vi tänka kring träningar/seglarskola?   
Tills vidare gäller följande rekommendationer, men de kan snabbt förändras utifrån Folkhälsomyndighetens råd och beslut.

 • Genomför genomgångar och samlingar utomhus och i mindre grupper.
 • Deltagarna byter om hemma och tar med sig egen mat. 
 • Ge möjlighet till god handhygien och var noga med att upprätthålla en hög hygiennivå på toaletterna.
 • För att undvika att bidra till smittspridning rekommenderar vi lokala träningsaktiviteter. Vi avråder från läger där det är många tillresande och gemensamt boende. Dagläger med eget boende och träning i närområdet är att rekommendera.  

Hur gör vi med planerade tävlingar?
SSF följer utvecklingen noggrant och kommer att komma med konkreta råd, vägledning och beslut när så krävs.
Från och med 1 april ska alla matcher/tävlingar ställas in, alternativt skjutas upp till senare tillfälle.  Detta enligt Folkhälsomyndighetens senaste föreskrifter och allmänna råd daterad 2020-04-01. Vi uppdaterar så snart vi har nya besked. 

Hur gör vi med klubbens årsmöte? 
Många klubbar har årsmötesperiod nu i mars/april och det är nu flera som hör av sig och undrar hur man kan göra. Årsmötet är en viktig del av föreningsdemokratin, så därför kan det vara bra att reflektera lite innan klubben tar sitt beslut. Vi rekommenderar att möten tills vidare genomförs i så stor utsträckning som möjligt digitalt eller att möten som kan skjutas upp bör skjutas upp. Måste vi mötas så ska vi undvika större grupperingar. Följande alternativ finns:

 • Flytta fram årsmötet.
  En styrelse kan ta beslutet att senarelägga ett årsmöte under speciella omständigheter (vilket detta är och är ok enligt RF). Tänk på om det då är någon del av verksamheten som är i stort behov av ett årsmötesbeslut, tex personval.
 • Genomföra årsmötet digitalt
  Jollekappseglarna Västerås genomförde i söndags sitt årsmöte digitalt. Läs mer om hur det gick till och deras lärdomar här. Det som kan vara värt att tänka på att alla inte är så vana vid digitala möten och kan därför behöva tydlig guidning för att komma igång. 

ÖVRIGT

Distrikt och klubbar
Distrikt och klubbar fattar, bortsett från den information vi här publicerat, fortsättningsvis enskilda beslut gällande den egna verksamheten. Vi ber er dock att fatta ert beslut utifrån perspektivet risk för smittspridning, utifrån RF´s rekommendationer. Det bästa vi kan göra nu för oss och samhället är att minimera risken att sprida viruset vidare och därför gärna undvika samlingar, speciellt om det även innebär inomhusvistelse. SSF kan dock inte förbjuda, bara råda. Vi vill be distrikt och föreningar att hålla sig uppdaterade om det rådande läget.

Observera att denna information gäller i nuläget och tillsvidare. Läget kan snabbt förändras och tagna beslut och rekommendationer kan komma att ändras med kort varsel. SSF bevakar utvecklingen och fattar fortlöpande nödvändiga beslut för verksamheten.

Svenska Seglarförbundets kansli är tillgängligt och finns som stöd vid eventuella frågor. I övrigt så uppmanar vi alla våra medlemmar att följa Folkhälsomyndighetens råd.

Ta hand om er alla.

SSF Styrelse och kansli genom Marie Björling Duell

Samarbetspartners

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info

Lär dig segla i sommar!

En upplevelse för livet!

Läs mer
och boka!

Svenska seglarförbundet
Läs mer