Hoppa till sidans innehåll

Linjettförbundet mobiliserar skräpplockare

16 OKT 2019 16:55
I Linjettförbundets skräpplockartävling deltog i år tio besättningar. Ett bra initiativ men med 443 medlemsbåtar finns en större potential. - Vi skulle vilja göra något till nästa år så att fler hänger på, säger ordförande Staffan Hugemark.
  • Uppdaterad: 16 OKT 2019 16:55

Bild: Sju påsar skräp samlade Garnet Schindler under säsongens seglingar på Västkusten och fick motta ett av årets priser.

2018 föreslog en av Linjettförbundets medlemmar att starta en skräpsamlingstävling inom klassförbundet.
- Idén kom från min sambo och vi har i flera år plockat upp det skräp vi hittar när vi går promenader på öar. Tanken var att säkert fler gör samma sak så varför inte se om vi kan inspirera andra, berättar Staffan Hugemark, ordförande i Linjettförbundet.

Tävlingen startade i år på midsommarafton och avslutades på förbundets 30-årsjubileum den 28 september där de bästa skräpsamlande besättningarna fick pris. Tolv besättningar deltog 2018 och tio 2019.
- Lite klent tycker vi själva även om vissa av deltagarna var mycket aktiva. Vi skulle vilja göra något till nästa år så att fler hänger på, säger Staffan.

Linjettförbundet är ett aktivt förbund med 592 medlemmar fördelat på 443 båtar. 
- Bara det faktum att drygt hälften av alla byggda Linjetter är medlemmar tycker vi är fantastiskt och vi har ett mycket bra samarbete och stöd från varvet, Rosättra som bygger Linjetterna.

Optimist för havet besöker Linjettförbundet
Förbundet anordnar löpande träffar och föreläsningar under oktober till maj då de flesta inte seglar. De är populära och välbesökta och här försöker man pusha miljötänk. 
- Vi har bland annat haft Björn Bertoft som berättat om sin fossilfria segling från Oslo till Stockholm 2018 och nu i oktober pratar Olle Karlsson från NRM för oss om Livet i skärgårdens och Östersjöns vatten. I vår har vi bjudit in Thomas Hansson-Mild från Svenska Seglarförbundet att berätta om Optimist för havet projektet. 


Västkusten är extra hårt drabbad och här ett fynd av en Linjettbesättning. 

Skribent: Marit  Söderström Nord 

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info