Hoppa till sidans innehåll

Klubbtips för tillgänglighet och jämställdhet

08 JAN 2020 11:57
Deltagarna på Seglarträffens workshops om tillgänglighet och mångfald i november kom med många kreativa och konkreta förslag hur vi kan locka fler till klubbaktiviteterna och att få alla att känna sig välkomna.
  • Uppdaterad: 08 JAN 2020 11:57

Foto: Theresa Johansson

Under Seglarträffen i november erbjöds bland annat tre workshops under temat tillgänglighet och jämställdhet. Här diskuterades tre olika ämnen: Tillgänglig anläggning, Mångfald i klubben & Nya tillvägagångssätt. Många goda exempel och lösningar diskuterades men det tar mycket ideell tid och engagemang att genomföra. Därför fokuserades på att skapa tidseffektiva och samtidigt hållbara lösningar. 

Tillgänglig anläggning: 

  • Geografisk plats: Hur enkelt är det att ta sig till klubben och olika evenemang? Möjliggöra att cykla till klubben och samåka till träningar & tävlingar.
  • Tillhandahållna båtar: Detta skapar många möjligheter att arrangera seglarskola, träningar och andra event som t.ex. Prova-På & sponsorevent. Det kan också skapa tillgänglighet för fler målgrupper
  • Klubbarnas faciliteter: SS Kaparen presenterade hur de hade gjort för att skapa en tillgänglig klubb för alla oavsett fysisk och psykisk förmåga. Gör det enkla bra och skapa miljön tillsammans med de aktiva när du känner till vilka behoven är

Mångfald i klubben:

Hela passet var uppbyggt kring RFs verktyg “Samtalsduken - inkluderande idrott” där olika rum diskuterades som t.ex. träningsarenan, omklädningsrummet, styrelserummet, hemsida m.m. för att ta reda på hur inkluderande de olika rummen är för olika målgrupper.

En stor fråga som belystes var hur våra normer, beteenden och stereotyper påverkar vilka som kännes sig inkluderande att bli och vara seglare och i längden vad vi potentiellt behöver ändra för att skapa ännu mer mångfald i klubben.

Nya tillvägagångssätt - hur får vi med de 90% som inte fortsätter efter seglarskolan?

Det presenterades ett förslag på hur viktig pedagogiken är för att utveckla tillvägagångssättet under seglarskolan och på så sätt öka chanserna att deltagarna fortsätter segla och/eller vara aktiv i klubbarna.

Det diskuterades även olika goda exempel på hur klubbarna arbetar strukturerat med en välkomnande kultur och hur man skapar den i klubben – exempelvis med välkomstbrev, träffar, gemensamma riktlinjer och värdegrund samt hur viktigt första mötet och vägledning är. Ett konkret exempel på nytt tillvägagångssätt som presenterades var projektet “Vattenvana”.

Vill du veta mer om vad som togs upp på dessa pass eller andra pass under seglarträffen klicka här.

Vill du veta mer om projektet “vattenvana” kan du läsa deras metodbok samt se deras film.

 

Skribent: Karin Knigge
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info