Hoppa till sidans innehåll

Två europamästare i havskappsegling

20 AUG 2019 13:45
Estland, Tyskland och Danmark dominerade EM i havskappsegling som avslutades i Oxelösund i helgen, men det blev två svenska europamästare i amatörklassen, Team Pro4u i klass C och Karukera i klass B.
  • Uppdaterad: 20 AUG 2019 13:45

Bild: Team Pro4u blev europamästare i Klass C Corinthian (amatörklassen) med Patrik Forsgren, Anders Mårtensson, Joakim Hoppe, Oskar Hellblom, Anders Björk, Sven Eriksson, Johanna Sommarlund och Axel Antas-Bergkvist. Foto: Joakim Hoppe

Havskappseglings-EM arrangerades av Oxelösunds Segelsällskap och seglades i totalt 7 race. Ett långt havsrace på 50-85M beroende på klass och 6 bankappseglingar. De 70 deltagande båtarna var uppdelade i tre klasser A, B och C, där klass C var störst med 37 båtar.

Team Pro4u och Karukera europamästare
Svenska Team Pro4u med skepparen Patrik Forsgren vann amatörklassen i Klass C med flest båtar (37) och blev totalfyra. Vann gjorde estniska teamet J-112E Matilda 4.
- Vi var nära, bara 3,5 poäng från bronset och 7,5 poäng från seger totalt så och det var väldigt tight bland de sex bästa båtarna. Vi började tyvärr mästerskapet lite för dåligt de två första dagarna för att nå medalj i den öppna klassen, men vår avslutning under fredag och lördag var riktigt bra och räckte nästan fram, säger Joakim Hoppe, fördäckare på TeamPro4u.

Den svenska First 40 Karukera med skepparen Ola Sandell tog hem amatörklassen i klass B. Bästa svensk totalt i klassen blev X-41 Kwanza på 8:e med skeppare Sten Haeger och tyska X-41an Sportsfreund segrade totalt.

Bästa svenska båt i Klass A blev XP-44 Aida med skepparen Lennart Evrell på 5:e plats bland de 8 båtarna. Klass A vanns totalt av danska Swan 45an Tarok VII.

Svensk havskappsegling ifrånkörd men förändring på gång
Johan Tuvstedt är ordförande i havskappseglingsförbundet och var seglingsledare på en av EM-banorna.
- Det var glädjande var att så många svenska båtar deltog, 26 stycken, men jag tycker med undantag för Pro4u som kom fyra totalt i sin klass, att resultaten inte riktigt nådde vad vi hoppats från svensk sida, med endast två guld i amatörklassen. Men jag är inte jätteförvånad att det inte blev någon svensk medalj. Det är stor nivåskillnad mellan amatörklassen och de som bara har proffs ombordsäger Johan och fortsätter:

- Men vi får också inse att Estland, Tyskland, Danmark och Finland kör ifrån oss just nu. Vi har haft svårt med återväxten och att få de unga att förstå hur häftigt och kul havskappsegling är. De senaste två åren har vi dock sett en förändring och en nyrekrytering med flera nya besättningar och en hel del yngre seglare, avslutar han.

I klass B kom bästa svenska besättning Team Kvanza med skeppare Sten Haeger först på 8:e plats bland 25 båtar. Foto: Odd Lindqvist Mobline

Oxelösunds SS levererade ett proffsigt arrangemang
Arrangören Oxelösunds Segelsällskap stod för ett proffsigt evenemang och fick god draghjälp av sol och medel till hårda vindar. Besökarna erbjöds aktiviteter på plats i Racevillage och de på distans fick fin rapportering via sociala medier.

- Jag tycker att det har varit fantastiska seglare, vi har haft fantastiskt väder och vi har mött dem med en jättebra funktionärskår. Det blev bättre än jag hoppats, sammanfattar projektledare för ORC-EM Hans Johansson.

- Vi vill tacka också arrangörerna av havskappseglings EM i Oxelösund. Banorna, informationen och resultatrapportering med mera har fungerat väldigt bra. Man har haft duktiga seglingsledare och tävlingarna har kunnat köras på ett rättvist sätt, säger Sven Eriksson, trimmer på Team Pro4u.

Resultat

 

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info