Hoppa till sidans innehåll

Optimist för havets sommarturné

23 AUG 2019 16:05
Under Optimist för havets andra turnésommar besöktes flera stora evenemang där projektets plastimister, jollarna byggda av plastskräp har kunnat provseglas.
  • Uppdaterad: 23 AUG 2019 16:05

Bild: Äventyraren Oscar Kihlborg och optimistseglaren Herta Liljegren premiärkappseglade plastimisten vid turnéstarten på ÅF Offshore Race. Foto: Lisa Possne

- Våra plastimister har skapat ett stort intresse och det är både spännande och skrämmande att det är möjligt att bygga jollar av plast från havet. Med hjälp av jollarna vill vi förmedla budskapet om hur vi kan minska plaster i havet och att vi alla kan vara en del av lösningen genom att inte skräpa ner, säger projektledaren Thomas Hansson-Mild.

Seglingspremiär för plastimisterna vid ÅFOR 
Optimist för havet-turnén kickstartade på Skeppsholmen i Stockholm vid starten av havskappseglingen ÅF Offshore Race där plastimisterna fick sin jungfrufärd. Det blev äventyraren Oskar Kihlborg och Optimistseglaren Herta Liljegren, 11 år från KSSS som möttes i en seglingsduell där Herta slutligen vann efter tre tuffa race.
– Som äventyrare har jag vattnet som min arbetsplats och jag vill bidra till att vända utvecklingen med plast i havet. Därför kändes det självklart för mig att ta initiativ till ett race där vi kan prova jollarna och samtidigt få chansen att prata om ett viktigt miljöproblem, säger Oskar Kihlborg som också är en av projektets ambassadörer.

Seglingssugna barn ungdomar och vuxna passade på att provsegla plastimisterna och andra jollar med stöd av instruktörer från Stockholms Seglarförbund. I montern tävlades det i att pricka skräpet, gissa skräpet och skräpkunskaperna testades under tipspromenaden.

På Marstrand bland juniorer och världselit
På Marstrand i början av juli under GKSS Match Cup och juniortävlingen för klubblag, JR Cup var det aktiviteter i montern och prova-på segling tillsammans med projektet Vattenvana som riktar sig till barn och unga som är nyanlända till Sverige. Både i Marstrand och under turnéstoppet vid Junior-SM i Björlanda-Kile norr om Göteborg i början av augusti var det många som kände igen projektet.
- Vi märker en skillnad bland andra utställare att de tänker till kring frågan om nedskräpning. Vi märker också att barnen som kommer in i montern nu känner igen oss och projektet. De är engagerade och noga med att inte skräpa ner och plockar upp skräp som de ser. Det gör mig varm inombords, säger Thomas Hansson-Mild. 

Optimist för havet besökte under augusti JSM i Björlanda Kile och Lilla Tjörn Runt i Stenungsund.

Nästa stopp Gustavsberg 30/8-1/9 och Västerås 14-15/9
Besök Optimist för havet montern i Gustavsberg under den flytande Båtmässan sista helgen i augusti eller kom till Västerås och Allsvenskan i september. Prova att segla platsimist eller prata hållbarhet och platser i haven.

Se plastimisten på Röhsska i Göteborg 
Vill du också se hur en plastimist ser ut? Fram till 5 januari finns en av projektets jollar med i utställningen Ocean Plastics på Röhsska museet i Göteborg.

Mer information om projektet hittar du på www.optimistforhavet.se.
Gilla Optimist för havet på Facebook @optimistforhavet
Vill du ha besök av Optimist för havets projektledare? Kontakta Thomas Hansson-Mild This is a mailto link

Om Optimist för havet
Projektet Optimist för havet är ett treårigt samverkansprojekt och drivs av Hålls Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet. Projektet är finansierat av Svenska Postkodlotteriet.

 

Skribent: Marit  Söderström Nord 

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info