Hoppa till sidans innehåll

Miljömärkt mästerskap ger ringar på vattnet

04 SEP 2019 10:29
I augusti kom hundra unga seglare från tio länder till Ljungskile Segelsällskap för att tävla om RS Tera World Challenge Trophy. Men klubben ville mer och genomförde både ett integrationsprojekt och miljöcertifierade evenemanget.
  • Uppdaterad: 04 SEP 2019 10:29

När det blev klart att Ljungskile Segelsällskap fick möjlighet att arrangera RS Tera World Challenge Trophy i juniorklassen RS Tera ville man göra det till ett Miljömärkt Event, en certifiering som Håll Sverige Rent gör. Deltagare, familjer och besökare kunde tillsammans bidra till att göra ett minimalt avtryck på miljön genom exempelvis ett bilfritt eventområde och sopsortering.  
Vi ville vara en förebild som arrangör och minska miljöavtrycket, dela kunskaper om miljön och hållbar utveckling på land och vatten men även att skapa medvetenhet och engagemang i klubben, i nationell och internationell seglingHåll Sverige Rent gjorde platsbesök och de var supernöjda hur vi jobbat, säger Helena Barne, klubbens ordförande och eldsjäl bakom evenemanget och fortsätter:

- Vi har haft P4 Väst och Bohuslänningen på besök och tidningen gjorde ett bredare reportage om miljöarbete hos andra klubbar i kommunen där vi sagt att vi gärna kan vara mentor. Dessutom har vi inspirerat Sydafrika, som ska anordna tävlingen nästa år att ta med miljöarbetet och göra den ”gröna tävlingen”. 

Inspiration och återväxt klubben 
Ljungskile Segelsällskap valde för några år sedan jollen RS Tera för sin juniorverksamhet vilket skapat en positiv utveckling. 
- Elva av totalt femton svenska seglare kom från vår klubb där tre seglare var topp tio i proklassen, klassen för seglare 12-18 år, säger Helena BarneDet skapar ett otroligt intresse i klubben och de yngre tycker att det är häftigt med 14-15-åringarna som deltar i tävlingen. Det har varit extra sug på seglarskolan också. 

Satsning för integration 
Tillsammans med internationella RS Teraförbundet, RS Sailing, företaget bakom jollarna och klubben bestämde man sig för att hjälpa två seglare från Sydafrika som inte själva hade de ekonomiska möjligheterna att komma till Lysekil.  
Det var två killar från Mosel Bay i Sydafrika som fick bada bastu, simma, segla och gå på Liseberg. De fick låna cyklar av värdfamiljen och kunde röra sig fritt vilket inte är möjligt där de kommer ifrån. Fantastiskt roligt, säger Helena.  

Tillsammans för att lyckas 
Det ligger ett stort engagemang bakom alla kappseglingsarrangemang så även för Ljungskile Segelsällskap med sina 380 medlemmar 
Alla har ju varit helt fantastiska med sitt engagemang. Vi har haft en tightare VM-grupp men det är den stora massan av medlemmar som gjort det möjligt tillsammans med partners som Thordénstiftelsen , Uddevalla kommun, Uddevalla Energi, PEABlokala företagare och andra partners som Liros, North Sails och Ocean Works. Ovärdeligt har också klubbsamverkan varit med Stenungssunds SS, SS Viken Ägir, TjuvkilLerums SS och KMS Nordön, avslutar Helena. 

Skribent: Marit  Söderström Nord 

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info