Hoppa till sidans innehåll

Full fart på årets Seglarskolor

08 AUG 2019 11:37
Under sommaren har det varit full fart på våra SSF Seglarskolor mycket tack vare fina väderförhållanden, välplanerade kurser men framför allt våranytänkande och drivna instruktörer!
  • Uppdaterad: 19 JUL 2019 11:37

Det var med stor glädje och nyfikenhet som vår klubbkonsulent i Skåne, Oscar Johansson, åkte ut på sin "Seglarskole-Tour". Han startade detta förra året och valde att göra en favorit i repris och besöka så många seglarskolor som möjligt. Detta för att skapa sig en bild över hur seglarskolorna fungerar samt möjlighet för klubbarna att utvecklas med hjälp av samlad erfarenhet från alla olika verksamheter. Totalt besöktes 20st klubbar .

- När man åker runt och får möjligheten att se alla klubbar arbeta finns det så många goda exempel att ta vara på. Då klubbarna själva har svårt att hinna med "studiebesök" på andra klubbar är detta ett bra sätt för mig att samla denna kunskap och dela den med andra klubbar. På så sätt behöver inte alla uppfinna hjulet igen, berättar Oscar. 

Segla olika båtar
Som nybörjare är det en stor fördel att få möjligheten att segla så många båttyper som möjligt för att lära sig. Om klubben har t.ex. både jollar och kölbåtar är det roligare, snabbare och mer utvecklande för eleverna att få testa båda. Detta p.g.a. att vi alla är olika och lär oss på olika sätt. Ett tips kan därför vara att ha kursen som är "icke-redskapsspecifika" och låta instruktörerna välja redskap som passar för dagens övning. 

Segla halvdagar
Att segla "halvdagar" under en tvåveckorsperiod skapar mindre risk vid dåligt väder, om en dag blåser bort försvinner bara 10 procent av kursen istället för 20 procent. Det är lättare för både elever och instruktörer att fokusera under en kortare period. Det blåser oftast mindre på förmiddagen = bra för nybörjare och mer på eftermiddagen = bra för fortsättare. Det ger instruktörerna även  en paus under lunchen som skapar möjlighet för dem att prata ihop sig om dagen samt en välbehövlig vila för bästa möjliga kvalité. Självklart finns det fördelar med "heldagar" också men den största risken är att stora delar av kursen kan blåsa bort och det är svårt för elever och instruktörer att hålla fokus uppe så länge. 

Lära på land
Att lära sig så mycket på land som möjligt skapar trygghet på vattnet. Om dagens övning t.ex. är att lära sig slag och styra på rätt sätt så är det enklast att visa och förklara det vid en färdigriggad båt på land eller vid bryggan. Instruktörerna visar hur det ska gå till, sen får alla elever prova i lugn och ro. Komplettera detta med att lägga ut bojar på land och gå banan tillsammans innan så kommer kvalitén på vattnet bli mycket bättre. Detta gör teorin roligare och lättare att förstå och fungerar med alla tekniska moment och mycket annat - t.ex. väjningsregler med hjälp av optimister på land. 

- Men det viktigaste är att ha roligt. De klubbar som lyckas kombinera många lekar, skapa gemenskap och en välkomnande kultur i seglarskolan och klubben har störst förutsättningar att lyckas. Det viktigaste är att nya elever och medlemmar trivs att vara på klubben och får vänner - då kommer de med största sannolikhet att stanna och segla hela livet, säger Oscar Johansson.. 

Vill klubben ha fler konkreta tips och idéer på hur Seglarskolan och klubben kan utecklas? Kontakta klubbansvarig Emelie Lindström This is a mailto link

Skribent: Oscar Johansson
Epost: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info