Hoppa till sidans innehåll

Äventyrlig ”raid” fortsätter locka extremseglare

22 AUG 2019 08:00
Äventyrlig segling är hetare än någonsin och när Archipelago Raid startar idag för 19:e gången är den fulltecknad. 30 tvåmansteam kappseglar i snabba 18 fots trimaraner under fyra dar bland grynnor och skär i Stockholms skärgård.
 • Skapad: 22 AUG 2019 08:00

Bild: Leff Dahl och Roger Bodén på en tuff kryss i Stockholms skärgård Foto: Malcolm Hanes

Begreppet ”raid” myntades inom multisporten på 90-talet och 2001 lanserades en seglingsraid av Atlant Ocean Racing i Formula 18 katamaraner. Den blev snabbt populär och har sedan dess lockat extremseglare från hela världen.

Sedan fem år kallas tävlingen Stockholm Archipelago Raid och arrangeras av F18-förbundet. Seglarna får sova i sängar och två lagade mål mat per dag under fyra långa dagar. Det är vanligt med farter upp till 20 knop när tvåmansbesättningarna kryssar sig fram mellan grynnor och koppar i Stockholms skärgård med hjälp av bärbar GPS. 


Genom Nassa i hög fart foto: Malcolm Hanes

- Det verkar vara rätt koncept, för i år är tävlingen fulltecknad med 30 team från 14 länder med flera av världens bästa F18-seglare på plats, säger Lars Linder ordförande i F18 förbundet.

Start & mål i Saltsjöbaden med tre stopp i skärgården
“Raiden” startar och slutar i Saltsjöbaden med basecamps (nattläger) på Lökholmen och Fejan. Seglarna får reda på vilka av de 65 checkpoints de måste passera vid frukosten innan start som sker tidigast mellan kl 6 och 9 varje morgon beroende på om 2 eller 3 banben ska seglas den dagen. 


Lunchstopp på Rånö 2018 foto: Malcolm Hanes

- Teamen får välja väg mellan checkpoints och det är inte sällan en annan väg än den kortaste som är snabbast. Men det gäller samtidigt att hålla koll på alla grynnor, något som kan vara ganska svårt när man hänger i trapets med båda händerna upptagna med skot och styrpinne, säger Lars.

Bland årets deltagare finns fjolårsvinnarna Fredrik Karlsson/Niklas Lindblom som också var bästa svenska team på F18-VM men även världsmästare i Tornado och offshorseglare i Maxi-trimaran.

Följ Archipelago Raid på Facebook Stockholm Archipelago Raids hemsida på Facebook.

Se lista över Check points här.

Några av toppseglarna i år som slåss om en plats på podiet är

 • Iordanis “Dany” Paschalidis (GRE), Världsmästare 2018 and Silvermedaljör 2019 och Marc Pirriloni (FRA), f.d. värdsmästare i Tornado
 • Pierre-Yves Moreau och Benoit Lequin (FRA), Maxi trimaran off-shore-seglare som även har rekordet över Atlanten med 20-fotskatamaran
 • Patrick Demesmaeker (BEL), Europamästare och vinnare av St Barth Cata Cup och Vincent Thery (BEL) erfaren Archipelago Raid-seglare
 • Fredrik Karlsson / Niklas Nordblom (SWE) vinnare av Stockholm Archipelago Raid 2018 och bästa svenska team på VM 2019
 • Leff Dahl, F18 Raid World Champion 2017 och Svensk Mästare och Johan Fisher (SWE)
  Full deltagarlista här.

 

Skribent:  

Samarbetspartners

 • Allen
 • SPL_logo_2013_FC
 • Svenska sjö logotyp
 • Ackerts reklamproduktion
 • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info