Hoppa till sidans innehåll
Foto: Daniel Stenholm

Team Collberg tog sitt 14-SM guld i Express

15 AUG 2019 11:01
Expresserna firande 40-års jubileum med en fullspäckad seglarvecka i Båstad där SM var höjdpunkten och veteranen Michael Collbergs fenomenala besättning var svårslagna.
  • Uppdaterad: 15 AUG 2019 11:01

Veckan inleddes på tisdagen med ”Arne K Larsen sprintregatta”, med Arne själv som just fyllt 80 år. Arne är Expressklassens verkliga nestor. Segrare blev duktige Dansken DEN 271 Ilskov & Partnere med HC Erbs och besättning.

På onsdagen seglades Peter Norlins minnesregatta. Det var 5 seglingar över två varv. Vinnare här blev norrlandsbåten SWE 594 Falsat med Martin Rubing som skeppare.

Lätta vindar inledde SM/NM
På fredagen var det dags för ett kombinerat SM och NM. Första dagen bjöd på lätta vindar som ökade successivt. SWE 2012 Svetsbolaget med Michael Collberg ryckte direkt med danska Ilskov & Partnere som enda utmanare. På lördagen blåste det mer och det blev stora förändringar i den jämna resultatlistan.

På söndagens avslutande två race i lätta vindar kunde Svetsbolaget defilera i mål medan kampen var hård om placeringarna bakom. SWE 594 Falsat spurtade bra och knep SM silvret och SWE 700 Movins från Stockholm bärgade SM bronset. Danska Ilskov & Partnere tog NM silver och GER 1014 Fräulein P från Tyskland tog NM brons. Collberg med besättning är helt fenomenala på både fart, höjd, taktik och manövrar. Stort grattis Michael Collberg, Per Åhlby, Ulf Larsson och Klas Andersson till ett 14e SM-guld.

- Alla seglingarna har varit otroligt täta med ett väl samlat fält, där det krävts att ha seglat med fri vind och få misstag för att kunna slå in sig i topp 10, säger tävlingsledaren Pekko Svensson.

Maja Hansson-Mild med ungt tjejteam 11:a i lånad båt
Årets mest imponerande insats stod Team T Jonsson för. Expressförbundet lät den VM-meriterade Maja Hansson-Mild tillsammans med fyra unga tjejer låna en kappseglingsutrustad Express. -Det har varit en otroligt lärorik vecka, för min del var det första gången jag tävlade och styrde en tung kölbåt. Jag vill passa på att tacka det grymma teamet och förstås alla som hejat och ställt upp för oss, säger Maja som slutade på en 11:e plats totalt – framför en stor mängd meriterade seglare.

Till sist måste vi också konstatera att BBSS som vanligt gjorde ett strålande jobb som arrangörer. Bra banor, trevligt bemötande, nära till havet, god mat och mysiga Båstad. Eller som någon på bryggan sa – Varför seglar vi inte alltid i Båstad? Bättre kan det inte bli.

Skribent: Expresseglarna

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info