Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hans Haak

Marius och Christoffer vann SM i Trissjolle

02 AUG 2019 16:58
Juniorerna Marius Rydell och Christoffer Hallin från Käringö Segelklubb tog hem SM-guldet i Trissjolle på Bohus-Malmön. I ett 36 båtar starkt fält hade de en suverän serie med enbart första- och andraplaceringar.
  • Uppdaterad: 02 AUG 2019 16:58

 

 

 

Bild: David Keiller (tv) intervjuar guldmedaljörerna Christoffer Hallin och Marius Rydell (th). Foto: Hans Haak.

Årets Trissjolle-SM var Marius andra SM-tävling i Trissjolle. Marius är 14 år och seglar till vardags optimistjolle och är nu inne på sin sista säsong i båten. Han är rankad 9:a i Sverige i optimistjolle och har tidigare denna säsong seglat EM i optimistjolle och kom där på en fantastisk 26:e plats. Christoffer Hallin är 16 år och tog en silvermedalj på JSM i optimistjolle förra året. Han seglar nu Laser 4.7 och tillhör där topp-5 i Sverige redan under sin första säsong i klassen. Segrarna i årets Trissjolle SM är välmeriterade och har nu även en guldmedalj i Trissjolle SM på meritlistan. En av konkurrenterna beskriver deras segling såhär:

- Marius och Christoffer seglar högt och fort, och så seglar de väldigt smart och bra också!

Silvermedaljerna gick till Joachim Stadig och Johanna Stadig från Borås Segelsällskap med en spik i ett av racen och bra placeringar i övriga samt en DSQ beroende på en tjuvstart. Bronsmedaljerna tog Henrik Abrahamsson och Sebastian Knaack Linköpings Segelsällskap, som seglade mer och mer övertygande för varje race som kördes.

Klass med vind i seglen och nytänk
Det är medvind i trissjolleklassen. I årets Trissjolle SM fanns hela 36 båtar på startlinjen från 19 olika klubbar runt om i Sverige.
- Häftigt, 36 båtar är riktigt mycket båtar! Jag tror inte att det är någon tvåmansjolle i Sverige som på SM har så många båtar, säger Björn Sandberg, tidigare SM-vinnare i klassen.

Kanske är det upplägget med ett program över fyra dagar som lockar, menar Karl-Åke Ragnarsson:

- På torsdagen höll Trissjolleförbundet en träningsdag med efterföljande regelgenomgång ledd av Björn Sandberg och David Keiller. På fredagen genomfördes en sprinttävling med korta mycket händelserika racet publikvänligt nära land med David Keiller som speaker. Hela 21 båtar deltog i sprinten där 6 båtar seglade i varje heat i grundomgången och sedan ett hölls ett finalrace som sändes live via Facebook. På lördagen och söndagen avgjordes sedan SM i vanlig fleetraceform. På lördagskvällen hölls även regattamiddagen med mingel.

Klassmästerskap för juniorer
Integrerat i Trissjolle SM seglades även ett klassmästerskap för juniorer där fyra rena juniorbesättningar deltog. Segrare blev såklart Marius och Christoffer även där.

Flera av seglarna använde tracking via appen RaceQs, vilket tillsammans med fortlöpande resultatrapportering och intervjuer från arrangemanget på Facebooksidan Trissjollen gjorde att alla kunde följa händelserna på vattnet.

Avslutningsvis fick Bohus-Malmöns båtklubb en lång applåd för ett mycket uppskattat mästerskap. Ett fantastiskt SM med många båtar, härlig segling, bra med vind, en spännande kamp ,trevligt och bra arrangemang!

-Vi ser redan nu fram mot nästa års trissjollefest! Trissjolle SM 2020 kommer arrangeras av Linköpings Jolleseglarklubb och seglas på Roxen den 30 juli -2 augusti säger Karl-Åke Ragnarsson.

Foto: Hans Haak

SM resultat
Klassmästerskap junior resultat

Fakta Trissjolle SM 2019:
Antal båtar: 36
Antal representerade klubbar: 19
Antal seglare: 72
Antal kvinnliga seglare: 18
Antal manliga seglare: 54

Skribent: Karl-Åke Ragnarsson

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info