Hoppa till sidans innehåll

75:e SMet för Neptunkryssarna

31 AUG 2019 12:00
Staffan Eklund och Erik Mattsson från Upsala Segelsällskap vann sitt tredje SM i Neptunkryssare när det arrangerades i Gävle 16-18 augusti.
  • Uppdaterad: 31 AUG 2019 12:00

Första dagen var som så ofta denna sommar rätt vindfattig men två seglingar kunde i alla fall genomföras innan vinden tog slut och tredje seglingen fick uppskjutas till dag två.

Dag två bjöd på friskare vindar och både fredagens uppskjutna segling och dagens planerade tre kunde genomföras. Ledde efter denna dag gjorde Tord Bergman/Ulf Andersson-Frejd (som f.ö. kompletterade med Mikael Sääf vunnit M30-SM några veckor tidigare) knappt före fjolårsmästarna Magnus och Tobias Gustafsson och med hyggligt avstånd till båtarna därefter. Det såg alltså ut att stå mellan dessa två besättningar vad gällde guld och silver. Förhandsfavoriterna Staffan Eklund/Erik Mattsson såg efter en 19:e plats i segling 2 och en bruten (DNF) i segling 4 ut att vara helt borta från toppstriden.

Bäst i de avslutande två seglingarna på söndagen gick Eklund/Mattsson med en 1:a och en 3:a. De bägge toppbåtarna efter dag 2 gick dock också bra och då vi kom in i hamn efter sista seglingen trodde alla att Bergman/Andersson-Frejd vunnit före far och son Gustafsson och de fick också motta gratulationer från övriga seglare.

Ansökan om gottgöresle avgjorde SMet
Eklund/Mattsson lämnade dock in protest där man ansökte om gottgörelse i segling 4 (där man hade en DNF).  Detta då de ansåg att de p.g.a. felaktig signalering på startfartyget inte uppmärksammats på den förlängning av banan med ett extra varv som skett i denna segling. Banförlängningen (ett extra varv) hade angetts med en skriven siffra på en skylt på fartyget i stället för den signalflagga som angivits i seglingsföreskrifterna. Protesten gick igenom och Eklund/Mattsson fick gottgörelse genom att få placeringen 3 i denna segling (vilket motsvarade den placering de haft när de avbröt seglingen och gick i mål i stället för att fortsätta ett varv till). Detta medförde att de hamnade överst i prislistan och andra medaljörer åkte ner ett pinnhål. Men även om Eklund/Mattsson otvivelaktigt varit de som seglat bäst var det lite tråkigt de sista två seglingarna på söndagen inte kunde seglas utifrån rätt förutsättningar vad gällde poäng och placeringar.

Fullständig resultatlista samt reportage från seglingarna finns på Neptunkryssarförbundets hemsida www.neptunkryssare.se.

Svenskt Mästerskap för Neptunkryssare seglades för första gången år 1945 och vanns av Malte Svennbeck och Knut Freding från Ekolns Segelklubb. Sedan dess har ytterligare 150 Svenska Mästare korats i klassen.

SM historia
Även seglingarna om Neptunkryssarpokalen har en lång historia – faktiskt ännu längre än seglingarna om Svenskt Mästerskap. Redan 1942 seglades det första gången om Neptunkryssarpokalen och när det nu i somras seglades om den 8:e pokalen (som också är den sista då den numera är ständigt vandrande) i Nyköping den 15 - 16 juni så blev det Staffan Eklund och Erik Mattson som tog hem den 78:e upplagan av seglingarna. Tvåor blev Magnus och Tobias Gustafsson från Nyköpings Segelsällskap och treor Leif Bodinson och Anders Kling från Stockholms Segelsällskap.

Skribent: Göran Haglund

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info