Hoppa till sidans innehåll

Världspremiär för jämställd matchracingtävling i Skärhamn

25 JUN 2019 14:57
Idag inleds premiärupplagan av Midsummer Match Cup. Då introduceras Skärhamn som arena för ett stort matchracing-evenemang med helt jämställda besättningar och det är svårt att förutspå vem som är favorit.
  • Uppdaterad: 25 JUN 2019 14:57

Bild: Initiativtagaren till Midsummer Match Cup Johnie Berntsson med sitt team fv. Erik Malmberg, Anna Skarenhed och Linda Rahm.

Midsummer Match Cup är den första internationella matchracing-tävlingen i världen med regler som säger att alla team måste bestå av två tjejer och två män. Båttypen som används är Fareast 28R och teamet får väga max 331 kilo tillsammans. Evenemanget har lockat skeppare som på pappret tillhör den yppersta världseliten och vinnarna i evenemanget tilldelas den nya bucklan som fått namnet ”Midsommarpockalen”. Men frågan om vilka som tar hem bucklan är helt öppen eftersom reglerna många team aldrig seglat tillsammans tidigare.

– Det är spännande med en ny tävling. Alla lag är nya tack vare mixregeln och det gör att ingen riktigt vet vad man kan vänta sig av motståndarna. Det är teamet som utvecklas snabbast ihop som vinner, säger Ian Williams från Storbritannien som är den högst rankade skepparen på herrsidan.

Lucy Macgregor (Storbritannien), regerande världsmästare i matchracing för damer håller med om att mycket känns nytt inför tävlingen.
– Det är en ny arena, nytt team och en ny båt men det är därför vi gillar matchracing och vi ser fram emot att komma igång. Det ser ut att kunna bli väldigt skiftande vind och att hantera det kommer säkert bli avgörande, säger hon.

För Johnie Berntsson, initiativtagare till Midsummer Match Cup, betyder det mycket att evenemanget snart inleds efter flera månader av planering.

– Det är en häftig känsla att se alla seglare på plats här i Skärhamn och att se evenemangsområdet byggas upp. Det kommer att bli en härlig fest, säger Stenungsundsbon som tävlar med Linda Rahm, Erik Malmberg och Anna Skarenhed.

– Sammansättningarna i varje team är helt nya och alla kommer att kämpa från första start imorgon för att få arbetet ombord att sitta ordentligt. Vi kommer att få se en brant utvecklingskurva hos alla.

Tävlingen inleds idag tisdag med en Round Robin, en grundomgång där alla team möter varandra. Från torsdag går de bästa vidare till kvartsfinaler, semifinaler och finalen som seglas på lördag.

Läs mer om Midsummer Match Cup
Följ evenemanget på Facebook

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info