Hoppa till sidans innehåll

Tre tips för en mer jämställd klubb

29 APR 2019 16:50
Vårt förbunds vision "Segling tillgänglig för alla" innebär att vi vill göra plats för fler att delta i våra olika verksamheter. Ett sätt är att inkludera både män och kvinnor i klubbens olika verksamheter och roller.
  • Uppdaterad: 29 APR 2019 16:50

Idrottsrörelsen tog 2017 ett gemensamt beslut om att vi till 2025 ska ha en mer jämställd idrottsrörelse. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter att utöva, påverka och leda idrotten. Målet är att inget kön ska vara representerat med mindre än 40 % i styrelser och valberedningar.

I vårt förbund är det både medlemsmässigt och på ledande roller lite fler män än kvinnor. Svenska Seglarförbundets styrelse är sedan i mars helt jämställd men i klubb- och distriktsstyrelser är det fler män framför allt som ordförande och kassör. När det gäller seglarkoleinstruktörer är det ganska jämställt medans det bland tränare, domare och seglingsledare är männen fler. 

Vad kan man göra i sin egen klubb för att nå en mer jämställd struktur?

Åsa Llinares Norlin ansvarar för jämställdhet och inkludering på förbundets kansli och ger här tre tips:

  1. En bra början är att se till att man har en jämställd valberedning. På så sätt skapar man förutsättningar för att både män och kvinnor i större utsträckning får frågan om man vill delta.
  2. Var tydlig med vad ni vill att personen ska bidra mer. Det är lättare att säga ja om man vet vad uppdraget går ut på och vilken insats som kommer att krävas.
  3. Se till att inget kön är ensamt representerat i styrelsen. Att vara ensam kvinna eller man kan göra att man känner osäkerhet att våga uttrycka tankar, åsikter och idéer.

Vill du jobba för en inkluderande idrott eller ökad jämställdhet i din klubb?
Det finns det massa bra information och utbildningsbitar att hämta ner på: https://utbildning.sisuidrottsbocker.se/sisu/generell/organisation/inkluderande-idrott/

 

Skribent: Åsa Llinares Norlin

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info