Hoppa till sidans innehåll

Thomas Enwall knep årets första SM-guld

16 MAJ 2019 08:05
När öppna SM i IOM avgjordes i Vadstena i helgen seglade danskarna Søren Andresen och John Petterson starkast och på tredje plats kom Thomas Enwall som blev svensk mästare och vann en biljett till årets Mästarnas Mästare.
  • Skapad: 16 MAJ 2019 08:05

Som vanligt var våra pigga IOM seglare först ute med mästerskapsseglingar för året. I år liksom förra året stod SRSS och SSW för arrangemanget i Vadstena, närmare bestämt ute på Vadstena pir, en utomordentlig arena för RC- segling. Redan på fredagen dök som vanligt de flesta seglarna upp för att känna på arenan. Det extra anmälnings/mätningstillfället på fredagskvällen utnyttjades av de flesta. Det var kul att se så många seglare från övriga Norden då mästerskapet var öppet.

Dagen började med fint väder och vind från N 5-7m vilket i dessa trakter betyder en kort och krabb sjö utanför piren där hela Vättern ”dongar” på. Seglingarna kom igång på utsatt tid i HMS format och rullade på fint trots vridig vind och märken som flyttade på sig i den krabba sjön och ideliga riggbyten. Efter dagens åtta seglingar hittade vi inte helt otippat Søren Andresen DEN i topp med Thomas Enwall SWE straxt därefter. En mycket trevlig regattamiddag avhölls på Slottsgården med alla deltagare närvarande.

Under söndagen vred vinden under dagen alltmer mot V och där vi till slut kunde segla innanför piren och gå utmed kajen hela banan. Även här vred vinden 30 grader fram och tillbaka så det lades ut hela fem toppmärken till slut. Klockan tre, en halvtimme före maxtiden, avblåstes hela regattan då vinden gick på SV och en flyttning utanför piren inte hade hunnits med.

Som så många gånger stod Søren Andresen överst på prispallen följd av John Petterson DEN och på tredje plats Thomas Enwall som erövrade Riksidrottsförbundets Guldplakett och en plats på Mästarnas Mästare senare i år.

Ett stort tack vill vi rikta till SSW och framförallt till Gunnar Hjert som ordnade allt praktiskt på plats och Stefan som hjälpte till med banan, Lasse Ericson som avstod deltagande för att sköta regattakontoret, Bo Ahlström som föredömligt ledde seglingarna, Jocke Ameln som vanligt suverän tävlingsledare, Lars Sjögren som bistod med det mesta, Claes Lundin som ställt upp som behjälplig vid behov och sist men inte minst Jonas Magnusson som såg till att vi fick erfordliga energitillskott under dagen och ordnade med mycket trevlig regattamiddagen på lördagskvällen.

Resultat finns här. Aktuell ranking finns här.

Foto: Ole Peder Bjørsom

Skribent: Claes Liljeson

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info