Hoppa till sidans innehåll
Foto: Hans Holm

Sveriges första windfoilingtävling

11 JUN 2019 08:47
I helgen (8–9 juni) genomförde Jollekappseglarna Västerås (JKV) Sveriges första windfoilingtävling. Segrare efter åtta race blev Stefan Voxby, Boo SS, tätt följd av Rikard Almqvist Nyköpings Windsurfing Club. Trea blev Stefan Söderlund, JKV.
  • Skapad: 11 JUN 2019 08:47

Det blev en kappsegling med många ansikten. Lördagen började med flera timmar på land i ett varmt och skönt Västerås, utan vind. Sent på eftermiddagen kom vinden och man lyckades genomföra tre seglingar under kvällen. På söndagen var det betydligt tuffare förhållanden med vindar mellan 7 och drygt 10 m/s och regnskurar.

Tävlingen arrangerades av JKVi samarbete med Svenska Vindsurfingförbundet som en första deltävling i "Swedish Windfoiling Tour" som ligger till grund för den nationella rankingen i klassen.

Windfoiling är en typ av vindsurfing där den vanliga fenan är utbytt till en foilingfena som gör att seglaren svävar fram en bit över vattnet i princip ljudlöst. Farter på mellan 15–20 knop har varit det normala under helgen.

De första bärplanskonstruktionerna för vindsurfing dök upp redan på 80-talet som komplement till dåtidens centerbordsbrädor, men det slog aldrig och sågs mest som en kul grej. Det var först 2017 som vindsurfingbranschen började erbjuda windfoilutrustning på bred front.

Idag pågår en mindre revolution inom vindsurfingen som kan jämföras med då alla funboards kom på 80-talet och slog ut de äldre centerbordsbrädorna. De flesta är nyfikna på windfoil, det är nytt, det är framtiden och den är här nu.

Bärplan har som bekant redan revolutionerat andra seglingsklasser som exempelvis Moth-jollen och tävlingar som Americas Cup. Inom branschen hoppas man att windfoling blir en OS-klass 2024.

 

Foto: Stilstudie på vinnaren Stefan Voxby. Fotograf: Hans Holm

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info