Hoppa till sidans innehåll

Strängnäs Segelsällskap firar med aktivt och engagerat båtliv

17 MAJ 2019 08:05
Strängnäs Segelsällskap är en aktiv jubilar och firar sina hundra år genom att arrangera olika aktiviteter under året. Först ut är allsvenskapremiären i helgen där klubben också har ett lag med sedan starten.
  • Skapad: 17 MAJ 2019 08:05

Utvecklingen av fritidsbåtslivet i Strängnäs började för 100 år sedan att ta fart på riktigt. Men när det vintertid började bli trångt mellan båtarna på hamnplanen hos välkända bröderna Erikssons båtvarv, så insåg stadens båtägare att något behövde göras. Våren 1919 samlades man på redaktionen för Strengnäs tidning och bildade Strängnäs Segelsällskap. Trots namnet så hade föreningen redan från början både motor- segel- och roddbåtsägare som medlemmar. 

Verksamheten kom igång snabbt och redan första säsongen hade man hunnit med att anordna flera tävlingar för klubbens alla båttyper. Året efter hade man skapat det första slipområdet och därmed var vinterförvaringen för ortens båtägare löst. Snart var man uppe i närmare 200 medlemmar, och det som från början var en fattig förening hade fått rejäl fart under kölen.

Vårt arv - att utveckla lokala möjligheter för båtliv
Sedan 1920-talet har Strängnäs Segelsällskaps verksamhet handlat om att utveckla de lokala möjligheterna för båtliv. Några år efter bildandet hade man förmått kommunen att förbättra stadens hamnar. En egen klubbholme, Askholmen, köptes redan 1930 och har sedan dess utvecklats från en igenvuxen ö utan förtöjningsmöjlighet till Mälarens kanske skönaste mötesplats för båtlivet. Samvaro och hjälpsamhet i klubben var viktigt redan från början och klubbandan har resulterat i kappseglingsvinnare, stora insatser på klubbens anläggningar och många minnesvärda fester. Under 50- och 60-talet arrangerade föreningen ”Seglarfesten”, som under årligen drog flera tusen besökare till staden för att se storartister såsom Svend Asmussen, Snoddas, Charlie Norman och Shanes.

I början av 80-talet flyttade Sällskapet från de centrala delarna av stan till en ny slipanlägg-ning dit även ungdomsverksamheten anslöt sig så småningom. I början av nittiotalet byggde några medlemmar en egen aluminiumbåt som användes till att anlägga en egen farled, ”Röka ström”, som föreningen skötte under ett par decennier.

Verksamhet med bred ålders och könsfördelning
Idag är Strängnäs Segelsällskap en modern och ändamålsenlig båtklubb med livlig verksamhet. Många kloka funktionärer har under åren förstått att en förening inte bara handlar om att förvalta traditioner, utan även om att anpassa verksamheten till morgondagens krav. Trots det vikande intresset för föreningsengagemang har vi idag en väl fungerande verksamhet, med en bred ålders- och könsfördelning bland våra funktionärer.

Många timmar läggs årligen på att underhålla vår vinterförvaringsplats i Löt samt vår klubb-holme Askholmen. Motorbåtsgruppen har under de senaste åren fått ett uppsving med sin es-kaderverksamhet. Årligen har vi även en populär sommarseglarskola för barn och ungdomar. Kölbåtsgruppens verksamhet har visserligen minskat i omfattning på senare år, men vi arran-gerar årligen många seglingar, och ”Ragata Race” som troligen är landets äldsta kappsegling för kvinnliga skeppare. Vi har även sedan fem år ett eget lag med i Allsvenskan segling.

100-års firande med aktiviteter för alla behov
Som den levande båtklubb vi är, så kommer vi att fira hundraårsjubileet genom att arrangera aktiviteter med lite olika inriktning, för att passa alla behov.

Sporten – en del viktig del av vår idrottsverksamhet
Den 17-19 Maj kommer Allsvenskan Segling till stan. Då står vi tillsammans med Svenska Seglarförbundet och Europaskolan som värdar för besättningar från 18 klubbar som gör upp i den första delseglingen för säsongen, på en stadsnära bana med Strängnäs domkyrka i kulis-sen. En riktig båtfest för alla. Givetvis toppar vi vårt egna lag och hoppas på en pallplacering.

Eskader – en trivsam utflykt för medlemmar
Den 8 Juni samlas Strängnäs Segelsällskap för en riktig jubileumseskader i Mälaren. Alla ska känna sig välkomna och trivsel står på agendan.

Midsommar – en traditionell fest som heter duga
Vad vore svensk sommar utan kombinationen båtar och midsommar? Traditionsenligt samlar firandet på vår egen ö många medlemmar, och i år bjuder vi alla besökare på ett midsommarfirande med både guldkant och nya såväl som gamla traditioner.

Stadsträff – för att visa upp oss för Strängnäsborna
Aktivt båtliv bedrivs som känt bäst på sjön, men den 24 augusti har vi bokat upp hela Strängnäs gästhamn där vi vill presentera oss för kommunbor, blivande medlemmar och varför inte grannar och jobbarkompisar. På land presenterar vi valda delar av vår historia. På kvällen blir det jubileumsmiddag på en av restaurangerna på kajen.

Fakta om Strängnäs Segelsällskap:

Vi är kommunens största båtklubb med cirka 500 medlemmar varav 15 aktiva juniorer. Totalt äger våra medlemmar cirka 300 båtar, varav 240 förvaras på klubbens anläggning

Vi äger och förvaltar ett flertal fastigheter, två klubbhus, en bastu, båtgarage med mera. Sjösättningar gör vi med egna traktorer och egen kran. För vår verksamhet har vi tillgång till ett antal motorbåtar och segeljollar.

Vi är medlemmar i följande organisationer: Svenska båtunionen SBU genom Västra Mälarens båtförbund, Svenska Seglarförbundet via Sörmlands seglarförbund samt Isseglarförbundet.

Hemsida: www.strangnassegelsallskap.se

Skribent: Strängnäs Segelsällskap

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info