Hoppa till sidans innehåll

Segla havskappseglings-EM på hemmaplan

25 APR 2019 08:11
Oxelösunds Segelsällskap arrangerar 11–17 augusti EM i havskappsegling ORC. 61 båtar är anmälda och sista anmälningsdatum är framflyttad till 1 juli för att ge fler chans att delta.
  • Uppdaterad: 25 APR 2019 08:11

I augusti finns en fin möjlighet för svenska havskappseglare att på hemmaplan delta i en av de mest statusfyllda mästerskapstitlarna när det gäller ORC och båtar mellan 30–50 ft.

- Seglingarna är efter VM bland de mest statusfyllda mästerskapstitlarna inom havskappsegling med större kölbåtar som sportsligt evenemang. Det betyder att vi kommer att välkomna deltagare från den absoluta eliten av professionella seglare i Europa tillsammans med extremt duktiga amatörlag. Båtarna är alltifrån spektakulära specialbyggda racers till noggrant optimerade produktionsbåtar, säger tävlingsledaren Roger Eriksson.

Oxelösunds Segelsällskap och ORC räknar med 60–80 båtar och ca 800 deltagande seglare från 6–8 nationer.

Anmälningstiden har nyligen förlängts till 1 juli och vi hoppas alla ORC-seglare i Sverige och övriga östersjönationer tar chansen att delta när EM-seglingarna i år går på ”hemmaplan”.

Svensk titelförsvarare ser fram emot EMet
Patrik Forsgren är en av Sveriges mest framgångsrika havskappseglare. Tillsammans med sin besättning Team Pro4U är han regerande europamästare och ser fram emot att få försvara EM på hemmaplan.
– Jag har seglat i vattnen utanför Oxelösund sen jag var barn. Mixen av skärgård och öppet hav precis utanför knuten är den perfekta spelplanen för utmanande segling. Jag är väldigt glad över att Oxelösund får arrangera ORC EM och jag ser fram emot att få försvara EM-titeln på hemmaplan, säger Patrik.

- Klubben har som målsättning att anordna en större regatta vart 3 – 5 år och ORC-EM passar väl in i verksamhetsplanen. Ambitionen är att bibehålla sedan länge upparbetad hög kompetens som arrangör av kappseglingar. Vi hoppas också att både deltagare och publik får minnet av en fin upplevelse med sig hem och gärna återkommer till den båtvänliga staden Oxelösund, säger Roger.

Upplevelser även för de som är på land 
För den som inte själv deltar ombord på någon av båtarna i regattan finns goda möjligheter att se dessa vassa kappseglingsmaskiner på nära håll. Hamnområdet i anslutning till OXSS klubbhus och sponsortält i är öppet för allmänheten. Start och målgång av offshoreseglingen kommer ske alldeles utanför pirarna i hamninloppet där åskådare har första parkett. Vi tror det blir lika spektakulärt som vid IMS-EM 2005 då bl. a Norges Kung Harald var en av deltagarna. Den gången såg över 2000 personer spinnakrarna försvinna i fjärran för målgång i Sandhamn.  

Till stöd för arrangemanget och OXSS samarbetar Svenska Havskappseglingsförbundet, Svenska Seglarförbundet samt ORC, Offshore Racing Congress. Information uppdateras fortlöpande på arrangemangets webbplats och sociala medier.

Läs mer om ORC EM 

Skribent: Marit  Söderström Nord 
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info