Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tommi Rotonen

Säsongspremiär för Allsvenskan Segling

15 MAJ 2019 13:21
Nu drar Allsvenskan Segling igång för säsongen. Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar gör upp om mästartiteln i de fyra deltävlingar som står på programmet. Första omgången avgörs hos 100-årsjubilerande Strängnäs 17 - 19 maj.
  • Skapad: 15 MAJ 2019 13:21

Allsvenskan avgörs i fyra deltävlingar spridda över landet. Efter Strängnäs står Malmö på tur. De arrangerar sin deltävling 31 maj–2 juni i Limhamn. Tredje deltävlingen arrangeras, precis som 2018, i Örnsköldsvik 23–25 augusti och sist ut är Västerås som tar sig an finalen i allsvenskan 13–15 september.

Lagom till allsvenskans premiärhelg har arrangerande Strängnäs Segelsällskap hunnit fylla 100 år. Detta kommer självklart att uppmärksammas på Ångbåtsbron som återigen blir bas för tävlingen. Förra gången allsvenskan seglades i Strängnäs (2017) blev platsen och den omedelbara närheten till banan mycket uppskattad av både de tävlande lagen och besökarna. Denna gång tas ännu ett steg närmare arenasegling, med en läktare på plats och en omfattande satsning på livestreaming via webben.

Under två och en halv tävlingsdagar är ambitionen att hinna med 45 race vilket innebär 15 race per klubblag. Kappseglingarna är direktdömda på vattnet, så först i mål vinner. De korta racen gör att små misstag kan bli dyrköpta och ibland kan chansningar löna sig. Det betyder ofta att det är oerhört jämna seglingar.

Varje besättning måste bestå av en person av varje kön och minst en seglare under 25 år. Det är klubbarna – inte de individuella seglarna – som gör upp om vem som till slut bärgar guldet. 

KSSS var alltså det lag som tog hem det allsvenska guldet 2018 och det skedde i sista omgången i ett blåsigt Gottskär utanför Göteborg. Stockholmsklubben blev bara sjua i den sista omgången men försvarar ändå guldet från 2017. Segern i den fjärde och sista omgången av årets allsvenska gick till Malmö SS som därmed räddar nytt kontrakt.

Årets allsvenska består av 18 klubbar. De som fått lämna den högsta serien är Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb, Rörviks Segelsällskap och Ekolns Segelklubb. Nya i allsvenskan är SS Hjälmaren från Örebro, Hudiksvall SSS, Upsala SS och Skanörs Båtklubb som alla vann sina respektive division I-serier.

Slutställning Allsvenskan 2018
Kungliga Svenska Segelsällskapet
Göteborgs Kungliga Segelsällskap
Hjuviks Båtklubb
Segelsällskapet Kaparen
Särö Båtklubb
Sotefjordens Segelsällskap
Cape Crow Yacht Club
Oxelösunds Segelsällskap
Malmö Segelsällskap
Stockholm 606-klubb
Stenungssunds Segelsällskap
Örnsköldsviks Segelsällskap
Halmstads Segelsällskap
Strängnäs Segelsällskap
…………………………………………….
Jollekappseglarna Västerås
Kullaviks Kanot och Kappseglingsklubb
Rörviks Segelsällskap
Ekolns Segelklubb

Följ seglinglingarna via SAP Sailing Analytics här.

Följ Allsvenskan på Facebook här.

Skribent: Mats Olsson

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info