Hoppa till sidans innehåll

Rektangel-tänk ska få fler att stanna i seglingen

04 JUN 2019 10:50
Från triangel till rektangel i svensk idrott - vad betyder det? I den senaste ledaren i tidningen Båtliv ger vår ordförande Anders Selling sin bild av vilka möjligheter det nya tänket kan ge svensk segling.
  • Skapad: 04 JUN 2019 10:50

Bild: Riksidrottsförbundets bild av förändringsresan inom svensk idrott. Svenska Seglarförbundet kommer under året att ta fram en egen seglingsanpassad rektangel.

Inom svensk idrott pratar vi idag om att gå från triangel till rektangel. Detta är en beskrivning av en situation som finns hos många idrotter där man har en stark bredd med barn och ungdomar i basen, som med stigande ålder tunnas ut till en smal elit i toppen. Och ofta engagerar klubbar inga eller mycket få vuxna som aktiva. Det är detta som triangeln symboliserar. Med en rektangel vill vi visa ambitionen att behålla bredden upp i åldrarna genom att både attrahera ungdomar att fortsätta, minska utslagningen och även göra det lättare för de ungdomar och vuxna som vill börja i en idrott. Detta är vad vi menar med att gå från triangel till rektangel. Segling som är en idrott genom hela livet har alla möjligheter att fylla rektangeln med olika former av seglande.

Hur detta skall gå till är förstås en utmaning. Men genom vår strategi att göra segling tillgänglig för alla, arbetar vi redan i denna riktning. Och möjligheterna är flera. Till att börja med behöver vi en stark elit bredd. Inom flera idrotter har man upplevt att man inte kan sålla ut talanger i sextonårsåldern och utgå ifrån att dessa också kommer att ha bäst förutsättningar att vara bäst som vuxna. De som mognar sent, har börjat segla senare eller inte har samma förutsättningar eller föräldrastöd som barn, kan mycket väl bli de som vinner i längden. Kan vi behålla dessa talanger inom ramen för en rektangel kan vi fostra en starkare elit.

Seglingen vinner överhuvudtaget på att fostra många seglare och vi ska också respektera att alla inte kan, eller inte vill, bli elitseglare men kan ändå bli viktiga nyckelspelare. Seglingen behöver seglare och uppmuntrar vi och tar väl hand om våra unga kommer de kanske att bli tränare, funktionärer, seglingsföräldrar, sponsorer och beslutsfattare som alla är viktiga för idrotten. Därtill kräver fokus på ytterligare grenar som kitesurfing och havskappsegling, som är nya till OS 2024, också en ytterligare form av bredd. Kanske kan nya grenar och format innebära nya förutsättningar i att skapa ny attraktion och att sänka den ekonomiska tröskeln för vissa grenar.

Vi har redan idag många lovvärda aktiviteter som främjar bredd och intresset för segling som till exempel SSF Seglarskola, satsningen på Jr Camp, Tjejträffen, challenger-landslaget, mastersegling, moderna föreningen för klubbutveckling och Optimist för havet. Vi är stolta över det vi gör idag och kommer gemensamt inom förbundet att målmedvetet och lyhört arbeta vidare för att utveckla rektangeln inom svensk segling.

Anders Selling
ordförande, Svenska Seglarförbundet

Skribent: Anders Selling

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info