Hoppa till sidans innehåll

Paraseglingen i Karlstads Segelsällskap lyfter

03 JUN 2019 16:25
I 20 år har Karlstad Segelsällskap erbjudit parasegling men nu ökar efterfrågan. - Vi behöver hjälpas åt att sänka tröskeln till segling. Man behöver inte vara uppvuxen i en optimistjolle för att bli seglare, säger Kerstin Ekblom.
  • Uppdaterad: 03 JUN 2019 16:25

Bild: Bred kompetens i funktionärsgruppen är en framgångsfaktor för Karlstads Segelsällskap som har 16 funktionärer varav de flesta specialutbildade för parasegling.

Paraseglingsverksamheten i Karlstad har funnits i över 20 år men de senaste åren har verksamheten fått ett uppsving delvis på grund av att parasport i stort lyfts fram och syns mer. 

Rekrytering med hjälp av samarbeten
För att rekrytera seglare samverkar klubben med Parasport Värmland och där man når ut till målgruppen på ett bra sätt. Tillsammans har man både allmänna prova-på-dagar och segling till riktade grupper exempelvis för personer som haft stroke. En annan samarbetspartner är Värmlandsidrotten.
-Vi använder oss även av sociala medier och klubbens hemsida. Via fysioterapimottagningar och rehab center har vi också haft möjlighet att få ut information om paraseglingen men Parasport Värmland är helt klart den bästa rekryteringsvägen, säger Kerstin Ekblom från Karlstad Segelsällskap.

Samvaro och fika lika viktigt som segling
Vid seglingskvällarna läggs lika mycket fokus på samvaro och fika som segling. Ibland kommer både seglare och instruktörer ner till bryggan bara för att fika tillsammans. 
-Vi har en härlig sammanhållning och social gemenskap i instruktörsgruppen tillsammans med seglarna och vi alla samlas runt ett gemensamt intresse. Det kan vara ett stort projekt för många av seglarna att över huvud taget ta sig till seglingskvällen. När vi då har möjlighet att få bistå med assistans för att göra seglingen möjlig – ja, då ger det en massa energi tillbaka, säger Kerstin.

Sänka tröskeln till segling ger fler seglare
En utmaning är att nå ut till nya seglare som inte har seglat förut. 
-Svenska Seglarförbundets vision ”Svensk segling – tillgänglig för alla” går verkligen att koppla ihop mot vår verksamhet. För många så känns inte seglingen tillgänglig, oavsett om man är parasportare eller ej. Vi behöver hjälpas åt att sänka tröskeln till segling – man behöver inte vara uppvuxen i en optimistjolle för att bli seglare. Och man behöver inte göra seglingen komplicerad.

Inköp av två nya C55:or som komplement till de fyra "Tvåfyrorna" som klubben breddar klubben verksamheten ytterligare. 
- Med C55:or kan vi nå ut till fler skadegrupper och möjliggöra segling tillsammans med instruktör. På denna inslagna linje vill vi fortsätta att utveckla verksamheten i Karlstad.

Tips för att starta parasegling i klubben
Det tips som Kerstin vill skicka med till klubbar som vill starta parasegling är att det är bra med en bred kompetens i instruktörsgruppen.
-Man behöver inte vara en duktig seglare för att bidra i gruppen. Någon är en fena på att mecka med båtarna, någon annan är proffs på personlyftar och en tredje fixar fika. Det finns en uppgift för alla, säger hon och fortsätter:

-Funderar ni på att starta upp en paraseglingsverksamhet så är ni välkomna att kontakta mig och även komma och titta på hur vi bedriver paraseglingen i Karlstads Segelsällskap.

Läs mer om Karlstad Segelsällskap
Läs mer om Parasegling på svensksegling.se


E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info