Hoppa till sidans innehåll
Foto: SHEREMETEV ANDREY

Nord Stream Race – dags att utse Östersjöns bästa kappseglingsklubb

12 APR 2019 12:15
För åttonde gången kommer de bästa kappseglingsklubbarna från fem länder runt Östersjön att göra upp om titeln “Best Yacht Club of the Baltic Sea”.
  • Uppdaterad: 12 APR 2019 12:13

I identiska Swanbåtar seglas Nord Stream Race (NSR) från Kiel via Köpenhamn, Stockholm, Helsingfors till Sankt Petersburg från 23 juni till 5 juli.

De klubbar som kvalificerat sig för racet är de som vunnit respektive inhemska ligor i Sverige, Tyskland, Danmark, Finland och Ryssland under 2018. Sverige representeras av Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS) som vann allsvenskan i fjol.  De övriga är Norddeutscher Regatta Verein, Tyskland, Kongelig Dansk Yachtklub, Danmark, Åländska Segelsällskapet, Finland och Leviathan Sailing Team, Ryssland.

Båtarna i NSR är identiska nya Swan 50:or som tillhandahålls av tävlingsorganisationen. Starten sammanfaller med klassiska Kieler Woche och när båtarna är i Stockholm blir det under ÅF Offshore Race.

Första sträckan går från Kiel till den danska huvudstaden och rakt in till de centrala delarna där båtarna kommer att ligga mitt emot Köpenhamns spektakulära operahus. Därefter väntar racets längsta etapp, från Köpenhamn till Stockholm. Till målet vid Sandhamn beräknas båtarna komma fredag 28 juni på eftermiddagen. Men de stannar inte på Sandhamn utan fortsätter in till Stockholms centrala delar där de kommer att vara en del av ÅF Offshore Race/Gotland Runt inne på Stockholms Ström.

Söndag 30 juni går starten av den klassiska kappseglingen runt Gotland och innan första start, i den regattan, startar de fem båtarna i NSR. Medan de cirka 250 båtarna i ÅF Offshore Race ska ut på Östersjön för att runda Gotland så sätter Swanbåtarna kurs mot etappmål tre – Helsingfors. Och sedan återstår bara en ”sprintsträcka” in till slutmålet i S:t Petersburg.

Teamet som tar hem segern i NSR kan med all rätt kalla sig riktiga allround-seglare, eftersom de nationella ligorna som de vunnit avgörs i små båtar i korta kustnära race på några minuter och NSR avgörs i kraftfulla 50-fotsbåtar på öppet vatten under flera dygn.

Sedan starten 2012 har Nord Stream Race organiserats av S:t Petersburg Yacht Club med stöd från Gazprom och Nord Stream. Syftet är att sammanföra länderna genom sport och att marknadsföra den pipeline som går genom Östersjön och som kappseglingen följer. Men också att lyfta fram de nationella kappseglingsligorna i de fem länderna.

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info