Hoppa till sidans innehåll

Klubb som tar kliv för miljön och för fler medlemmar

20 JUN 2019 13:23
Lerbergets Segelsällskap tog för några år sedan ett beslut att börja jobba aktivt med miljöfrågorna. Akrylatbensin, skrovskyddsdukar till följebåtar och en elribb ger positiva effekter för miljön men lockar också fler till seglingen.
  • Uppdaterad: 20 JUN 2019 13:23

Bild: En rib med elmotor finansierad av sponsorer är det senaste steget mot en mer miljövänlig klubb för Lerbergets SS. Foto: Marie Berg

- Segling är en sport med stark koppling till miljön och samspel med naturen. För oss har det därför känts viktigt att göra verksamheten så miljövänlig som möjligt, säger Hans Berg, styrelseledamot i Lerbergets Segelsällskap.

Klubben har de senaste åren arbetat för att göra verksamheten så miljövänlig som möjligt. Den senaste satsningen är en elribb med en 10 hk elmotor för 130 000 kronor finansierad av sponsorer och donationer.

- Vi behövde en liten följebåt och då var det naturligt att välja en elbåt, säger Hans.

Lerbergets segelsällskap är en aktiv liten segelklubb strax söder om Höganäs som har seglarskola och klubbsegling för både barn och vuxna. Det är ett 60-tal familjer och fokus är på jollesegling. Målet med klubbens hållbarhetsarbete är att skapa rätt kultur, reducera miljöbelastning och kostnader men även dra nytta av positiv publicitet som miljöarbetet ger.

- Vi försöker se möjligheter i den löpande verksamheten men ser även att miljösatsningen ger långsiktigt ökad rekrytering.

Utbildning i Ecodrivning och miljövänlidg bensin
Redan 2017 valde klubben att gå över till akrylatbensin i sina följebåtar som är skonsammare än konventionell bensin, både för miljön och för de personer som arbetar med den. Man bytte även till miljövänlig biologiskt nedbrytbar olja till klubbens 2-taktsmotor. 

- Det ger också behändig, säker och ren hantering av bensinen som vi köper i 25 liters dunkar och pumpar med en fatpump.

Klubben satsade också på att utbilda alla instruktörer i Eco-Driving vid följebåtskörning vilket handlar både om miljö och ekonomi då man sparar både bränsle och utrustning på att gasa lagom mycket, köra lugnt och fint och inte köra i onödan.

Fler åtgärder som gör skillnad för miljön och kassan
Några andra saker som ingår i klubbens miljöarbete:

  • Insamlingsstationer för Pet-flaskor i hamnen som ger cirka 10 000 kr/år
  • Skrovskyddsdukar till följebåtarna för att förhindras beväxning utan giftig bottenfärg
  • Samåkning till tärning och tävling – roligare billigare och mindre miljöbelastande

Här hittar du en sammanfattning av Lerbergets aktiviteter.
Mer om Eco-Drivning i Lerberget.
Läs om miljöprojektet Optimist för havet på svensksegling.se
Vill du få tips och stöd i klubbens miljöarbete? Kontakta Thomas Hansson-Mild, projektledare Optimist för havet 070-3012797.

Skribent: Marit  Söderström Nord 

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info