Hoppa till sidans innehåll

Kitesurfing växer snabbast

07 JUN 2019 08:00
Kitesurfing är en av de snabbast växande seglingsklasserna – både i Sverige och i världen. Numera är det inte bara några få entusiaster som håller på, utan en bra helg samlas hundratals svenska kitesurfare för att surfa tillsammans.
  • Skapad: 07 JUN 2019 08:00

- Jag är fascinerad över att så många har så mycket tid över för kitesurfing, säger kite-entusiasten Niklas Lundqvist som har hållit på i 6–7 år och sett sporten explodera de senaste åren.

- Det märks så tydligt i stockholmstrakten där jag håller till, eftersom vi har färre ställen att vara på än de på Gotland eller på västkusten som har milslånga sandstränder. Runt Stockholm finns det kanske fyra bra ställen som Dalarö, Gålö, Torö och Täby. Och då märks det ökade intresset så tydligt. En dag räknade jag till 74 drakar ute på vattnet vid Schweizerbadet på Dalarö, säger Niklas.

De flesta kitar för att ha kul
Några satsar på tävling i disciplinerna Hydrofoil Racing eller Freestyle. Men det stora flertalet kör friåkning. De verkar ute efter att ha kul, en del tränar trix andra håller på mest för att njuta av vind och vågor.

Har man grunden i kitesurfing så är steget inte så långt att börja foila. Och det är heller inte så svårt att komma igång som man kanske kan tro.

- Numera är det lättare att utöva sporten. Utrustningen har blivit mycket mer användarvänlig. När sporten kom, var det full gas i alla lägen. Nu har det nästan blivit en ”svenssonsport” som alla kan utöva, säger Andreas Gustafsson som är ansvarig för kiteracing i klassförbundet.

Olika tävlingsdicipliner
Inom kitesurfing tävlar man i disciplinerna Hydrofoil och Freestyle. I Hydrofoil tävlar 20–30 brädor på en kryss-länsbana. Först i mål vinner. Freestyle däremot är en bedömningssport och som namnet antyder lite friare, med hopp och trick med olika svårighetsgrader.

- Freestyle har varit mest populärt tidigare men vi märker ett ökat intresse för Hydrofoil, framför allt ute i världen. Det beror nog på att det är en blivande OS-sport till sommar-OS i Paris 2024, säger Andreas Gustafsson som också märker av ett ökat intresse från tjejer.

- Vi har många fler tjejer idag, troligen för att utrustningen har blivit så mycket enklare att använda. Det behövs inte lika mycket styrka, säger Andreas.

Tävlingar 2019
Under 2019 avgörs Sweden Kite Tour med tre tävlingar där den första avgjorts på Öland i månadsskiftet maj-juni. Tävlingarna utgörs av en cup från maj till september och är klassmästerskap för respektive disciplin inom dam-, herr- och juniorklass.

Lär dig kitesurfa
För de som vill veta mer och kanske prova på kitesurfing så ska man vända sig till en IKO-certifierad kiteskola. Läs mer på kiteförbundets hemsida: https://svkf.tumblr.com/

 

Skribent: Mats Olsson

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info