Hoppa till sidans innehåll

Kappseglingspremiär för optimistjolle av skräp

27 JUN 2019 15:56
Vid starten för ÅF Offshore Race blir det jungfrufärd för optimistjollarna från projektet ”Optimist för havet”. Optimistjollarna är byggda av plastskräp och i ett race utmanar äventyraren Oskar Kihlborg 11-åriga optimistseglaren Herta Liljegren.
  • Uppdaterad: 27 JUN 2019 15:56

– Jag blir väldigt ledsen när jag ser folk slänga skräp. Jag tycker absolut inte att man ska slänga skräp någon annanstans än i papperskorgen, för plast som hamnar i havet försvinner inte, säger Herta Liljegren, som har seglat optimist i sex år och tränar i röd grupp i Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS.

I sommar ska de fem jollarna från projektet ”Optimist för havet” ut på sommarturné och först ut är ÅF offshore Race där projektets ambassadör, äventyraren Oskar Kihlborg kommer att kappsegla mot Herta Liljegren, 11 år, från KSSS i två av jollarna.

– Som äventyrare har jag vattnet som min arbetsplats och jag vill bidra till att vända utvecklingen med plast i havet. Därför kändes det självklart för mig att ta initiativ till ett race där vi kan prova jollarna och samtidigt få chansen att prata om ett viktigt miljöproblem, säger Oskar Kihlborg.

Projektet ”Optimist för havet” har sedan 2018 samlat in plastskräp från svenska kuster och byggt optimistjollar av skräpet med syfte att lyfta debatten kring plast i haven. De tre organisationerna Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och Svenska Seglarförbundet ligger bakom projektet. Nu startar projektets sommarturné med monteraktiviteter och racing med två av jollarna under ÅF Offshore Race på Skeppsholmen i Stockholm den 27–30 juni.

– För oss på Svenska Seglarförbundet är det naturligt att engagera sig i frågan om plast i havet då det är vår idrottsarena. Tillsammans med våra 330 medlemsklubbar runt om i Sverige aktiveras nu barn, ungdomar och vuxna i projektet och det finns ett stort engagemang för frågan vilket känns hoppfullt, säger Thomas Hansson-Mild, projektledare på Svenska Seglarförbundet.

Själva racet äger rum under fredagen 28 juni kl 12 på Skeppsholmen i prova-på-seglingsområdet och det blir även premiärturen för optimistjollarna. Deltagarna är äventyraren Oskar Kihlborg och seglaren Herta Liljegren.

Foto: Chalmers

Besök Optimist för havet 27-30 juli på Skeppsholmen i familjeområdet.
Optimist för havets webbplats
Filmen om Optimist för havet
Optimist för havet på svensksegling.se

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info