Hoppa till sidans innehåll

VM-guld till Stefan Voxby i Formula Foil

10 JUL 2019 11:22
Stefan Voxby seglade hem VM-guldet i Grand Masterklassen i Formula Foil som nyligen avgjorts i polska Puck.
- Efter 21 race under fem dagar lyckades jag ta hem segern i en regatta som dagligen bjudit på hårda vindar runt 10–15 m/s, säger Stefan Voxby
  • Skapad: 10 JUL 2019 11:22

En eftermiddag blev racen inställda då vinden ökade till 20 m/s med vindbyar över 25 m/s. Och just vind och säkerhet var en stor fråga inför seglingarna.

- VM:et är det första med bärplan för Formulaklassen och en av de stora frågorna innan mästerskapet rörde säkerhet. Skulle det vara säkert att kappsegla i ett fält med 60 personer på bärplan? Skulle skillnader i förmåga och utrustning vara ett problem? När blåser det för mycket för att tävla, säger Stefan och fortsätter:

- Alla dessa frågor blev besvarade och man kan säga att Formula Foil klarade testet. Både nivån på deltagarna och utrustningen har gått framåt enormt under det senaste året. Värt att notera är att juniorerna (varav en bara var 13 år) klarade av att segla i mål inom tidsgränsen även i 15 m/s. Man kan slå fast att vi klarar lika mycket vind med bärplan som vi skulle kunna med en fena under brädan.

Kampen om guldet i Grand Master-klassen var lång och hård och totalplaceringarna ändrades ständigt bland de fem seglarna som låg närmast till hands att vinna.

- En nyckel till att vinna var att minimera sina misstag då det var ett ögonblicks verk att tappa ett försprång genom till exempel en krasch på undanvinden, avslutar Stefan.

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info