Hoppa till sidans innehåll
Foto: ANYA SE

KSSS till final i Sailing Champions League

26 MAJ 2019 18:39
KSSS, med rutinerade rorsmannen och tidigare världsmästaren i matchracing, Björn Hansen, kvalificerade sig i helgen till finalen i Seglingens Champions League när de blev femma i semifinal 2 som avgjordes i Porto Cervo på Sardinien.
  • Skapad: 26 MAJ 2019 18:39

- Vi seglade generellt bra men hade dippar i några race. De måste vi få bort till finalen i S:t Moritz om vi vill vara med och slåss om medaljerna där. Det känns som att det är lite timing som saknas och då är det träning som är den rätta medicinen. Vi ser fram emot att ge järnet under sommaren för att komma väl förberedda till Champions League-finalen, berättar Björne och fortsätter:

- I och med att detta är en klubbtävling, och vi representerar KSSS, så lägger vi lite extra press på oss själva att göra väl ifrån oss. Fjolårets sjundeplacering ska förbättras.

Seglingens Champions League avgörs med tre semifinaler på olika platser i Europa. Cirka 70 av Europas absolut bästa kappseglingsklubbar slåss om en plats i finalen i S:t Moritz i augusti. I helgen seglades den andra av dessa tre semifinaler. Stockholmsklubben KSSS med Björn Hansen, Mathias Hermansson, Pontus Meijer och Mathias Dahlman kom alltså femma och är därmed klara för en plats i finalen.

- Dock var vi den klubb som tog flest delsegrar vilket vi tar med oss, säger Björn som vann fem av de totalt 13 racen som KSSS-gänget gjorde i helgen.

Totalt fem svenska klubbar, som blev topp-5 i Allsvenskan Segling 2018, är med i de tre semifinalerna. I den första semifinalen, på Mallorca för några veckor sedan, lyckades GKSS inte knipa en finalplats. Nu på Sardinien var tre svenska klubbar med. Förutom KSSS var det Särö Båtklubb (Tobias Bergqvist, Christian During, Björn Palmquist, Lisa Rydbacken) som blev elva och Hjuviks Båtklubb (Viktor Cukierman, Per Alexandersson, Mikael Jonsson, Johan Mossberg) som kom på 18:e plats av totalt 24 besättningar. Trots stark segling så tog de inte en plats i finalen dit de sju bästa i varje semifinal kvalificerar sig.

Nu återstår bara en semifinal och den arrangeras i S:t Petersburg, Ryssland, 4–7 juli. Där representeras Sverige av SS Kaparen.

Finalen avgörs i schweiziska S:t Moritz 15–18 augusti högt upp i Alperna. Även 2018 var det på Lake S:t Moritz som finalen avgjordes. Då seglades det i snöblandat regn, några få plusgrader och lätta vindar. KSSS, med Björn Hansen, blev bästa nordiska båt på en sjundeplats – vilket också är det bästa svenska resultatet i Sailings Champions League.

Nytt för i år är att finalen i S:t Moritz kommer att välkomna klubbar från Australien och Nya Zeeland som har kvalat in från ”The National Sailing League of Oceania.”

 

För mer information besök www.sailing-championsleague.com

Skribent: Mats Olsson
E-post: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info