Hoppa till sidans innehåll

Första jollen av plastskräp döpt till Plastimist

07 FEB 2019 10:36
Optimist för havets första egna jolle byggd av platsskräp från havet är nu döpt - till Plastimist. Dopet skedde på Båtmässan i Göteborg under mässans Miljödag där projektet också presenterades.
  • Uppdaterad: 07 FEB 2019 10:36

Bild: Tioåriga Freja Björling-Duell från SS Kaparen tillsammans med Annie Wennergren och Marie Berg från Team Anna döpte Platstimisten i rent vatten.

– Vi är så glada för alla roliga och innovativa namnförslag som kom in. Juryn tyckte att namnet Plastimist passade vår fina jolle allra bäst, säger Thomas Hansson-Mild projektledare för Svenska Seglarförbundet.

Under våren och sommaren förra året har frivilliga plockat skräp utmed den svenska kusten. En del av den hårdplast som plockats har sedan använts för att bygga optimistjollen av experter på Chalmers och SSPA. Jollen visas nu för första gången på Båtmässan i Göteborg, och döptes under högtidliga former under tisdagen.

En rad olika namnförslag kom in i en tävling i sociala medier, och vann gjorde Madeleine Källmarks förslag Plastimist. Hennes motiveringen lyder: ”Plastimist är en båt som ser de positiva egenskaperna i plast men genom att använda återvunnen plast gör ett medvetet val.”

Projektet ”Optimist för havet” drivs av organisationerna Svenska Seglarförbundet, Håll Sverige Rent, Sjöräddningssällskapet och med finansiering av Postkodlotteriet.

Syftet med projektet är att visa hur mycket skräp som hamnar i havet och på så sätt bidra till att minska tillförseln – både genom att visa upp jollarna i sig och med ett färskt utbildningsmaterial om problemet med plastskräp i haven.

– Vi hoppas att jollarna ska skapa nyfikenhet och engagemang när vi visar upp dem på våra event, mässor och i våra klubbar i sommar, inte minst hos barn och unga som ju är vår framtid, säger Thomas Hansson-Mild.

Läs mer om Optimist för havet på svensksegling.se
Optimist för havets webbplats
Följ Optimist för havet på facebook.

 

Besök Optimist för havets monter och se Platsimisten på Båtmässan i Göteborg.

Skribent: Marit  Söderström Nord 
Epost: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion

Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info