Hoppa till sidans innehåll

Månadens klubb: ett norrländskt guldkorn

20 MAR 2019 08:00
Sundsvall-Njurunda Båtklubb sjuder av aktiviteter med en imponerande bredd. Den nya satsningen på vuxenseglarskolan, ett brett kursutbud och det egendrivna varvet där alla kan ”hänga”. - Vi är så stolta över vår klubb, säger Philip Sandersjöö.
  • Skapad: 20 MAR 2019 08:00

Bild: Norrländsk seglingsglädje Foto Sundsvall-Njurunda Båtklubb

Utifrån sett kunde Sundsvall-Njurunda Båtklubb ha varit en traditionell, lite sovande båthamnsklubb med sina 300 medlemmar, bryggplatser och uppställningsplatser. Men inget kunde vara mer fel. Klubben har gjort en rejäl satsning på utveckling av verksamheten som nu har en imponerande bredd. Föreningen bedriver seglarskola för barn, ungdomar och vuxna och arrangerar kurser i allt från förarbevis till hjärt- och lungräddning och långsegling. Man äger och driver själva varvet som har egen jollebrygga med sjösättningsramp i betong och en nyrenoverad klubbstuga. Seglarskolan har uppdaterats materialmässigt med två nya ribbåtar och ett gäng nya optimister som finns att låna.

- Vi har samlat vår interna kompetens i klubben och lagt tid på att placera medlemmarna inom de områden i klubbverksamheten där de trivs och vill/kan bidra. Det är en ideell förening, och det gör det desto viktigare att man som deltagare verkligen tycker att det är kul att vara med. Detta har lyft klubben och eldsjäls-andan har tänts på flera håll. Vi har fått ett ökat antal deltagare i seglarskolan, våra prestationer på kappseglingsbanan har förbättrats, vi har fler aktiva föräldrar och funktionärer, vi har lyckats hålla kvar ungdomarna i klubben längre och sammanhållningen har blivit bättre, berättar Philip Sandersjöö som är klubbens kommunikatör.

Succé för satsning på vuxenseglarskola
En satsning på seglarskola för vuxna gett föräldrar till utövande barn chansen att prova på eller få återuppta ett tidigare intresse eller karriär. Samtidigt har nya vuxna lockats till klubben genom ett kursupplägg på grundnivå där man seglar tillsammans med instruktör i båten, en J80 som klubben förfogar över. Båten har också deltagit på nästan samtliga regionala kappseglingar med olika besättningar varje gång, allt ifrån tjejer i seglarskolan till föräldrar och tränare, vilket har visat sig vara en fantastisk marknadsföring på flera olika sätt. 

- Numera är seglarskolan för vuxna någonting som känns givet hos oss och det är redan högt tryck på sommarens platser. För att nå högre höjder och utvecklas som idrottsförening och båtklubb skulle vi vilja tipsa om detta, för oss fungerar det superbra och vi är så nöjda med all fin respons vi får av att göra detta, säger Philip.

Prova coachning skapar ungdomsengagemang
För att skapa ungdomsengagemang i båtklubben har det blivit ett naturligt steg att hjälpa till att coacha de yngre ifrån ribbåten.
-Tidigare generationer har gjort likadant och jag tror att det är ett viktigt steg för de äldre att få bli en förebild och kunna vidareförmedla sina kunskaper. Så hindra inte ungdomarna från att vara med i coachbåten, det kan vara en viktig omväxling och kanske starten på ett ledarskap.

Varvet en naturlig mötesplats att ”hänga” på
Varvet har blivit en naturlig mötesplats och skönt ställe att ”hänga” på för medlemmarna där alltid händer någonting. De som åker dit för att ”bara titta till båten lite” blir oftast kvar både en och två timmar. Är det inte jolleträning så är det nybyggnationer, grillning, allmänt båtsnack eller kappsegling.
- Sen får man inte glömma after-sail på verandan, en given aktivitet för att summera dagens insatser och slappna av lite. Säsongen är ju som bekant onekligen kortare hos oss uppe i norr, men vad vi gör av den gör mig stolt, avslutar Philip.

Gilla Sundsvall-Njurunda Båtklubb på Facebook
Vuxenseglarskolan
Sundsvall-Njurunda Båtklubb på webben

Skribent: Marit  Söderström Nord 
E-post: Adressen Gömd

Samarbetspartners

  •  
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info