Hoppa till sidans innehåll

Tajt i toppen när Anders Pers vann Kona-SM

02 OKT 2018 07:00
SM i Kona One avgjordes först i sista racet på söndagen när Anders Pers lyckades bärga guldet före trefaldige VM-guldmedaljören Björn Holm och unge talangen Marcus Walter.
  • Skapad: 02 OKT 2018 07:00

Foto: Conny Broberg

Vänern bjöd på riktigt tuffa och utslagsgivande förhållanden när Kona One-SM avgjordes i Lidköping i helgen. Lördagen innebar hårdvindssegling i upp till 14 m/s som satte seglarna på stora prov. Unge Marcus Walter visade sig bemästra förhållandena allra bäst och var i ledning efter den första dagens segling.
Vi har tränat mycket i hårdvind i Varberg där jag har mina hemmavatten så jag kände mig väldigt taggad när jag märkte att jag hängde med så bra, säger Marcus Walter. Han tävlar för Varbergs Segelsällskap och började segla Kona One så sent som för två år sedan som del av sin gymnasieutbildning.

Andra dagen bjöd på fortsatt hårda vindar och tävlingsledningen valde då att lägga banan något närmare land vilket gynnade de taktiskt skickliga och rutinerade seglarna Anders Pers och Björn Holm.
– Första dagen lämnade mycket i övrigt att önska för mig, säger Anders Pers som seglar för Skärgårdstads Segelsällskap. Jag låg en bit ned i fältet men på söndagen började jag ta på toppen bit för bit och jag gjorde några riktigt bra race. Jag visste att allt skulle avgöras i sista racet och jag var grymt nöjd när jag lyckades ta hem guldet med minsta möjliga marginal.

Anders Pers, SM-vinnare i Kona One.

De tre medaljörerna slutade alla på 17 poäng. Anders Pers vann guldet med en jämn resultatrad 1-4-(7)-7-2-1-2. Guldet vid årets SM är Anders Pers andra i Kona One-klassen då han vann även 2016. Tidigare i höstas vann Anders son Philip Pers Junior-SM och far och son kommer därför att möta varann i Mästarnas Mästare senare i oktober på Marstrand.

Silvret vanns av vindsurfingnestorn Björn Holm från Djursholms Segelklubb. Han är en av Sveriges mest meriterade vindsurfare bland annat tre VM-guld på meritlistan.
– Jag har alltid ett mål när jag står på startlinjen, att vinna, säger Björn Holm. Den här gången räckte det inte hela vägen. Jag gjorde en komplicerad axeloperation för några veckor sedan och fick en hård dom från läkaren. Ingen vindsurfing i höst men jag ställde mig på brädan redan efter en vecka och det höll vilket känns som ett bra kvitto inför VM.

Både Anders Pers och Björn Holm hör till favoriterna när VM i Kona One-klassen avgörs i Clearwater, Florida, i slutet av oktober.

Spännvidden i startfältet var stor med den yppersta Sverigeeliten på plats och en stor andel unga talanger. Mer än hälften av deltagarna var yngre än 20 år.

Skribent: Daniel Nordlund
Epost: This is a mailto link

Samarbetspartners

  • Allen
  • SPL_logo_2013_FC
  • Svenska sjö logotyp
  • Ackerts reklamproduktion
  • Ackerts reklamproduktion


Annonser

 

Postadress:
Svenska Seglarförbundet
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Besöksadress:
Af Pontins väg 6
115 21 Stockholm

Kontakt:
Tel: 084590990
E-post: This is a mailto link

Se all info